Aflevering #3: Warda El-Kaddouri, verhalenexpert, over een nieuwe money mindset

21 juni 2020

In de derde aflevering is verhalenexpert Warda El-Kaddouri te gast bij Wat Zij Wil. Warda was de eerste van haar familie die ging studeren en daardoor was het kiezen van de juiste studierichting niet vanzelfsprekend. Met het idee om het onderwijs in te stappen, koos ze voor de richting Taal- en Letterkunde. Maar na het behalen van een doctoraat in de literatuurwetenschappen besefte ze dat ze niet thuis voelde in die academische wereld. 

“Je hoeft niet op heel jonge leeftijd al één grote passie te hebben en daar aan vast te houden”

Hoewel Warda veel voldoening haalde uit literatuurwetenschappen en uit het wetenschappelijk onderzoek, was het niet iets wat ze zichzelf heel haar leven zag doen. Ze wil dan ook benadrukken dat de zoektocht naar wat je graag doet en wat je passie is, best wel lastig kan zijn. Passie is geen zaadje dat in jou wordt geplant bij de geboorte, dat uiteindelijk bloeit en dat je moet gaan ontdekken. Maar een passie kan juist ontstaan door te groeien in een bepaald vak.

Nieuw hoofdstuk

Toen Warda bijna dertig werd, nam ze de beslissing om haar doctoraat af te werken en aan een nieuw hoofdstuk te beginnen. Ze zette de stap naar de freelance journalistiek en verhuisde naar Amsterdam. Door het financiële contrast tussen het doctoreren en het freelancen ging ze helemaal anders nadenken over geld. Warda kreeg geen maandelijks vast bedrag meer, maar kon haar geld nu potentieel laten groeien. Als freelancer moet je een basispotje creëren en is het belangrijk dat je goed uitzoekt hoe je dat potje steeds meer kan laten groeien.

Waarde bepalen

Doordat Warda ontdekte hoeveel tijd en energie ze voor een bepaalde opdracht nodig had, ging ze de waarde van haar werk in vraag stellen. Dat was allesbehalve een gemakkelijke opgave. Als beginnend ondernemer blijft het lastig om te bepalen hoeveel je waard bent en welke prijs je kan vragen. Belangrijk om te onthouden is dat je zeker niet te voorzichtig mag zijn in het bepalen van je prijzen.

Netwerk

Als freelancer is je netwerk heel belangrijk, maar wat als je verhuist naar een ander land? Toen Warda verhuisde naar Nederland was een groot deel van haar netwerk dat ze in België had opgebouwd, verwaterd. Maar door in Amsterdam deel te nemen aan vrijwilligerswerk en door een schrijfgroep op te richten, kreeg ze er al snel een bekender gezicht. Beetje bij beetje slaagde ze erin om haar netwerk opnieuw aan te vullen met interessante en relevante connecties.

Blijven groeien is essentieel

Warda hamert erop dat het als ondernemer essentieel is om te blijven groeien. Zo nam zij recent ook de beslissing om een jaar lang als fellow te werken bij de Groene Amsterdammer. Hoewel Warda er heel lang over twijfelde of ze die vrijheid van het freelancen zou opgeven, is ze nu heel blij met haar beslissing. “In die maanden dat ik daar zit, ben ik al enorm gegroeid en heb ik al enorm veel geleerd als journalist.”

Tips uit deze episode

  • Tip 1: Het idee dat je geboren wordt met een bepaalde passie en vanzelf wel ontdekt wat die passie juist is, is achterhaald. Het is juist door het opdoen van ervaringen dat je leert wat je graag doet, wat je minder graag doet én welke sector of industrie jou het meeste bevalt. Het is meer dan oké om je tijd te nemen en verschillende dingen uit te proberen.
  • Tip 2: Zelfstandige zijn en je financiën op orde hebben, kan angstgevoelens oproepen. Je hebt geen vast loon meer waar je op kan rekenen, maar je moet actief je eigen inkomsten gaan verwerven. Maak van deze angst iets positiefs. Vorm de angst om naar iets wat je kan drijven om beter te worden, maar ook naar iets wat je kan aanzetten om jezelf beter te gaan profileren.
  • Tip 3: Het kan heel moeilijk zijn om jezelf op de kaart te zetten als expert of gewoon als iemand die goed is in wat ze doet. Durf jezelf en je werk in de kijker te zetten. Weet goed hoe je je zelf wil neerzetten en hoe je dat precies gaat doen. Zorg er ook voor dat het duidelijk is voor outsiders wat je doet. Vergeet niet dat het creëren van je eigen merk essentieel is.

Luister hier naar de aflevering met Warda El-Kaddouri…


… en kom te weten of Warda het moeilijk vond om zich te positioneren als een expert. Verder vertelt ze over haar grootste uitdaging bij die stap naar het ondernemerschap en verklaart ze waarom je asap jouw website online moet gooien. Enjoy!

Meer afleveringen beluisteren? Ontdek hier het overzicht.

Auteur: Anemoon Van Rompay

Beluister Wat Zij Wil

Voor nieuws en updates, volg ons!

In samenwerking met

 

© 2024 Wat Zij Wil