Aflevering #2: Dalilla Hermans, auteur, over trouw blijven aan jezelf

14 juni 2020

In de tweede aflevering van Wat Zij Wil is Dalilla Hermans aan het woord. Als auteur, columniste en theatermaakster is ze echt een creatieve duizendpoot. In 2014 besloot ze om haar verontwaardiging over racisme en het gebrek aan diversiteit van zich af te schrijven met een open brief, die al heel snel viraal ging. Ze kreeg een stem en gebruikte die om thema’s als racisme, diversiteit en feminisme onder de aandacht te brengen. 

“We hebben nooit geleerd om onze successen te claimen.”

Het duurde een tijd vooraleer Dalilla durfde toegeven dat haar pen niet alleen een activistische tool was, maar ook een passie. Pas vier boeken verder vindt ze dat ze zichzelf een schrijver kan noemen. Veel vrouwen hebben te maken met dit Imposter Syndrome, waarbij ze het gevoel hebben dat ze door de mand zullen vallen en zichzelf onderschatten. We hebben de neiging om onszelf kleiner te maken, niet per se omdat we klein moeten zijn, maar omdat we geleerd hebben dat dat zo hoort. Dalilla had vroeger ook de neiging om heel dankbaar te zijn als ze een nieuwe opdracht kreeg,  nu beseft ze dat ze deze kansen vooral aan zichzelf te danken heeft.

De Slimste Mens

In 2017 deed Dalilla mee aan De Slimste Mens ter Wereld en werd zij de meest gegoogelde persoon in België voor dat jaar. Ze kreeg opeens heel veel aanbiedingen die leuk en lucratief waren, maar die een afbreuk zouden doen aan de boodschap die ze wilde verkondigen. Ondanks de aantrekkelijke aanbiedingen bleef ze trouw aan zichzelf. Zorg er dus steeds voor dat je elke keuze die je maakt voor jezelf kan verdedigen, of simpelweg gezegd: ’Stay true to who you are’.

Weerstand

Nog een andere uitdaging die op haar pad kwam, was het omgaan met de weerstand en haat die ze online kreeg. Dalilla leerde in de eerste plaats dat die negatieve reacties veel minder voorstellen als je ze visualiseert. Open zijn over wat er aan de hand is (tegen vrienden of op sociale media) kan ook helpen. Wat geen zin heeft is je boodschap minimaliseren of aanpassen aan een mogelijke tegenreactie. Want tegenwind zal er altijd zijn. De laatste tijd heeft Dalilla bewust beslist om minder op die ‘barricades’ te gaan staan dan ervoor. Dat komt enerzijds door die weerstand, maar ook vooral omdat ze de microfoon wil doorgeven. Ze heeft het gevoel dat er heel wat jongeren klaarstaan die dezelfde onderwerpen minstens even goed kunnen bespreken.

Tips uit deze episode

  • Tip 1: Blijft het voor jou ongemakkelijk om je als een expert in de markt te plaatsen? Blik dan terug op je pad en noteer je verwezenlijkingen. Stel je voor: je wil jezelf een schrijfster noemen. Maak dan een lijstje van alles wat je al geschreven hebt. Kijk daar kritisch naar, maar durf jezelf en je werk ook te erkennen. De kans is groot dat je door anderen wel als een expert gezien wordt, maar gewoon zelf een duwtje in de rug nodig hebt om dat in te zien.
  • Tip 2: Het Imposter Syndrome is iets wat heel veel vrouwen ervaren. Het besef dat je zeker niet de enige bent die zich op de verkeerde plaats gezet voelt, kan al helpen, maar daarnaast moet je jezelf blijven uitdagen. De kans is groot dat je het verdiend hebt om te staan waar je staat of te doen wat je doet. Door jezelf te blijven uitdagen en meer te oefenen, er vaker te staan, zal dat gevoel wegebben.
  • Tip 3: Krijg je een aantal haatreacties op iets dat je over je werk hebt gedeeld? Visualiseer deze mensen dan. Plaats deze negatieve reacties zonder enige inhoud ten opzichte van een voetbalveld aan mensen die je steunen, die jouw werk promoten en waarderen. Je zal snel ontdekken dat deze negatieve reacties veel minder voorstellen.

Luister hier naar de aflevering met Dalilla Hermans…


…waarin Dalilla je vertelt waarom het theaterstuk (Her)e nog geen afgesloten hoofdstuk is, wat volgens haar de kracht van sociale media is en hoe ze dat evenwicht vindt tussen haar persoonlijke en professionele leven. Enjoy!

Meer afleveringen beluisteren? Ontdek hier het overzicht.

Auteur: Anemoon Van Rompay

Beluister Wat Zij Wil

Voor nieuws en updates, volg ons!

In samenwerking met

 

© 2024 Wat Zij Wil