Aflevering #9: Christina De Witte, cartoonist, over volop voor je dromen gaan

31 augustus 2020

In de negende aflevering van Wat Zij Wil gaan we in gesprek met Christina De Witte, ook wel gekend als Chrostin. Christina is iemand die volledig voor haar dromen gaat. Op 19-jarige leeftijd greep ze de kans om als cartoonist te starten bij het magazine Flair. Het jaar daarop vloog Christina op haar eentje naar New York om er haar eerste boek uit te brengen. Nu hoopt ze met haar tomeloze energie via tal van projecten een meerwaarde te bieden aan de maatschappij.

“Het is OK om op je 18de nog niet te weten wat je passie is.”

Talentenjacht

“Sommige dingen lopen niet zoals je verwacht of gepland hebt, maar komen beter uit”, omschrijft Christina de start van haar carrière. Ze was nog volop bezig aan haar opleiding Communicatiemanagement toen ze besloot deel te nemen aan een talentenjacht voor digitaal talent. Ze kwam als winnaar uit de bus en sindsdien kennen we Christina als de vaste huiscartoonist van het magazine Flair. Een jaar later kreeg Christina het Facebook-bericht van een Amerikaanse agent met de vraag of ze haar eigen boek wilde schrijven. Ze besloot om de dilemma’s waar ze op die leeftijd mee te maken had, te bundelen tot een survivalguide met als titel ‘The Ultimate Survival Guide to Being a Girl’.

Dilemma’s

‘Wat ga ik studeren?’, ‘Wat is mijn passie?’, ‘Volg ik mijn passie?’… Het zijn vragen waar je gegarandeerd mee te maken krijgt als tiener en waar Christina dieper op ingaat in haar boek. Volgens Christina is het dan ook perfect normaal als je nog niet weet wat je wil doen op je 18 of 19 jaar. Als je toch iets voelt kriebelen, moedigt ze je aan om er gewoon aan te beginnen en jezelf niet te beperken. Meestal worden we bescheiden in onze dromen door wat er van buitenaf gezegd wordt. “Jouw idee zit veilig in je hoofd omdat die vrij is van andermans mening”, licht Christina toe. Door te denken dat andere mensen het niet goed zullen vinden, haal je jezelf op voorhand neer. Maar je kan het ook omgekeerd bekijken. Zo ben je al 50% verder als je je kan inbeelden dat jouw idee bestaat.

Herkenning

Hoewel haar survival guide in negen talen werd vertaald, blijft Christina een heel down-to-earth persoon. Ze staat niet echt stil bij het wereldwijde succes van haar boek, maar vindt het vooral van belangrijk dat mensen zich ergens in kunnen herkennen. “Ik had het er als tiener heel moeilijk mee dat ik niet vertegenwoordigd was en mezelf niet zag in de mainstream media. Ik wil niet dat dat voor de jongeren die na ons komen ook zo zal zijn”, verklaart ze. Christina vertelt dat er de laatste jaren een tegenbeweging aan de gang is en probeert met haar illustraties een vlindereffect te creëren. “Dat gaat over hele kleine dingen, zoals een vrouw met een hoofddoek in mijn tekeningen verwerken”, zegt ze.

Meerwaarde

Waar Christina nu mee bezig is? “Ik ben vijf jaar geleden begonnen bij Flair en vond dat de tijd rijp was voor iets nieuws”, luidt het. Christina beschrijft zichzelf als iemand die van uitdagingen houdt: “Ik wil altijd wel nieuwe projecten uitproberen en soms mislukken die, fine, maar daar leer je zo veel uit.” Dit jaar startte ze onder andere met de nieuwe rubriek ‘Zoet/zuur’ in Flair. Voor die rubriek interviewt Christina personen over hun ‘kleine kantjes’ en niet per se over de dingen waar ze bekend om staan. Dat mensen haar niet alleen kennen van haar cartoons, vindt ze zelf ook erg belangrijk. “Ik wil nog andere dingen bijbrengen, ik wil een meerwaarde bieden aan de samenleving waarin we nu leven”, benadrukt Christina.

Tips uit deze episode

  • Tip 1: Christina is heel eerlijk over hoe ze zelf getwijfeld heeft om haar studie Communicatiemanagement af te maken. Ze vertelt dat het OK is om te twijfelen en om nog niet te weten wat je wil doen op 18-jarige leeftijd. Keuzes maken was niet alleen moeilijk voor haar, maar ook voor heel veel jongeren. Christina zette haar studie even on hold voor haar passie, maar dat betekent niet dat jij dat moet doen. Het kan zijn dat jij juist nood hebt aan die zekerheid. Neem de tijd om uit te zoeken waar je voor wil gaan en vergelijk jezelf niet te veel met anderen. Iedereen heeft een eigen parcours. Bepaal wat voor jou belangrijk is en laat je niet beïnvloeden door de druk van buitenaf.
  • Tip 2: Durf volledig voor je dromen te gaan en beperk jezelf niet met je eigen mindset. Christina is iemand die haar verbeelding vaak gebruikt om een visie voor zichzelf op te stellen. Het is normaal dat er in het echte leven drempels en grenzen zijn die jou kunnen tegenwerken, maar laat je eigen gedachten daar niet toebehoren. Haal jezelf niet naar beneden nog voor je gestart bent.
  • Tip 3: Christina is iemand die haar positie gebruikt om impact te realiseren. Denk na over hoe jij je skills en talenten kan gebruiken om iets bij te dragen aan de samenleving. Het is fijn om je eigen ding te doen, maar het is nog fijner om iets terug te geven. Gebruik jouw naam en positie om anderen te helpen. Jouw werk krijgt veel meer betekenis én uiteindelijk kan iedereen wel wat good karma gebruiken. Toch?

Luister hier naar de aflevering met Chrostin…

…waarin Christina vertelt wie haar voorbeelden waren vooraleer ze van haar passie haar beroep maakte. Ook kom je te weten welk ander project Christina dit jaar nog opstartte en wat succes precies inhoudt voor haar.

Meer afleveringen beluisteren? Ontdek hier het overzicht.

Auteur: Anemoon Van Rompay

Beluister Wat Zij Wil

Voor nieuws en updates, volg ons!

In samenwerking met

 

© 2024 Wat Zij Wil