Aflevering #6: Safia Yachou, Head of Media Relations bij ING Belgium, over doorzetten

18 juli 2020

Gedurende 10 jaar legde journaliste Safia Yachou politici en bedrijven het vuur aan de schenen. Sinds januari 2020 keerden de rollen zich om. Als Head of Media Relations en Stakeholder Management bij ING België staat Safia nu zelf de pers te woord. Een vaste job strikken in de journalistiek was allesbehalve een fluitje van een cent voor Safia, maar ze bleef knokken tot ze die eerste job beet had. In de zesde aflevering van Wat Zij Wil vertelt Safia hoe ze met afwijzingen omgaat en waarom je het leven als een beeldhouwwerk moet zien.

“Mijn doorzettingsvermogen is mijn anker, mijn houvast.”

Safia herinnert zich nog goed wanneer ze de smaak voor de journalistiek te pakken kreeg. Ze zat in het middelbaar en kreeg de opdracht om gedurende een week de actualiteit op de voet te volgen en een nieuwsuitzending voor te bereiden. Op het einde van de week was Safia er rotsvast van overtuigd dat ze journaliste wilde worden. Na het afronden van haar opleiding Journalistiek en een eerste stage kon het solliciteren beginnen. Bij de ene na de andere sollicitatie kreeg Safia te horen dat ze niet weerhouden was, wat haar enorm demotiveerde. Vooral de kritiek die ze kreeg op haar Nederlands liet bij Safia diepe sporen na.

Dictielessen

Maar opgeven stond niet in Safia’s woordenboek. Ze zou haar droom niet aan de kant schuiven door opmerkingen over haar talenkennis of haar gebrek aan ervaring. Ze schreef zich in voor dictielessen, want voor Safia was het duidelijk dat journalist worden haar op het lijf geschreven was. “De journalistiek omvatte alles wat ik ben. Ik ben nieuwsgierig, ik kan niet tegen onrecht, ik wil dingen onderzoeken”, benadrukt ze. Ook haar idealistische motivatie was een grote drijfveer. Safia stelde vast dat er quasi geen journalisten waren van een andere origine en vond dat het tijd was voor verandering.

ING Belgium

Het duurde niet lang voor die vastberadenheid zijn vruchten afwierp. Safia ging eerst even aan de slag als freelancejournalist voor het ATV-nieuws en geraakte later via de radio binnen bij VTM. Ze timmerde aan een carrière van 10 jaar in de journalistiek en nam vorig jaar afscheid van dat hoofdstuk uit haar leven. Safia leerde dat er nog veel andere wegen waren die ze kon inslaan en toen ING Belgium op haar pad kwam, voelde ze zich helemaal klaar voor deze nieuwe uitdaging. Hoe het haar lukte om het verleden achter zich te laten? Safia zocht uit hoe ze de ervaringen uit het verleden kon inzetten om aan een betere toekomst te bouwen. Ze nam misschien wel afscheid van haar droom, maar eigenschappen zoals nieuwsgierigheid blijven nog steeds een rode draad in haar huidige job.

Sterke vrouw

Gedurende haar loopbaan kreeg Safia geregeld de indruk kreeg dat sterke vrouwen niet geaccepteerd worden. Ze werd soms bewust kleiner gehouden, terwijl collega’s juist bondgenoten zouden moeten zijn die je vooruitduwen. Ook merkt Safia op dat nog veel te veel vrouwen aan zichzelf twijfelen. Volgens Safia zou elke vrouw gewoon af en toe eens in de spiegel moeten kijken en zichzelf een complimentje geven. Tot slot spoort ze ons aan om vaker te reflecteren. “Je gaat altijd bijsturen, dat is net zoals een beeldhouwwerk dat je aan het maken bent, je blijft eraan boetseren en op een bepaald moment maak je voor jezelf uit of je kunstwerk klaar is”, vertelt Safia.

Tips uit deze episode

  • Tip 1: Er zullen altijd mensen zijn die je niet geschikt vinden of die denken dat je niet past binnen een bepaalde werkomgeving. Blijf hard werken en zoek constant nieuwe opportuniteiten op. Op die manier word je beter in wat je doet én blijf je ervaringen opdoen. Probeer met een helikopterblik naar de situatie te kijken en stel jezelf de volgende vragen: “Wat is er in het proces misgegaan?”, “Wat kan ik daaruit leren?” en “Hoe kan ik dat ombuigen naar iets positiefs?”. Opgeven is zeker geen optie, blijven doorgaan is the spirit.
  • Tip 2: Heb je het gevoel dat je wordt achtergehouden omdat je een vrouw bent of omdat je een bepaalde minderheidspositie hebt? Kijk of er mensen zijn in je omgeving die je kunnen helpen. Verandert er niets aan de situatie? Vraag jezelf dan af of het de moeite waard is om er te blijven werken. “Als je geen autonomie hebt, als je jezelf niet herkent en als je niet vooruitgeduwd wordt, hou je het niet vol”, meent Safia. Ga dus aan de slag bij een bedrijf dat respectvol omgaat met de bagage die je hebt opgedaan en dat je het gevoel geeft dat je gewaardeerd wordt.
  • Tip 3: Safia durfde de stap zetten naar een totaal nieuwe uitdaging, ze stapte in de communicatiesector om daar een verschil te maken. Wil jij het ook over een andere boeg gooien? Weet dan dat je nooit vanaf nul begint. Je neemt altijd een hoop ervaringen en skills mee naar een nieuwe job. Als je nood hebt aan iets anders, volg dan je gevoel. Laat de angst voor het onbekende je zeker niet tegenhouden.
  • Tip 4: Goed luisteren zorgt ervoor dat je in eender welke rol zal blijven groeien, dat kan Safia zeker beamen. Wanneer je luistert naar anderen en aan de slag gaat met feedback zal je vooruit blijven gaan. Aandacht hebben voor de inzichten van anderen kan je bovendien veel meer bijbrengen dan wanneer je uitsluitend naar jezelf luistert.

Luister hier naar de aflevering met Safia Yachou…


…en kom ook te weten hoe Safia het ervaart om voor de eerste keer in haar carrière een team te leiden. Verder licht ze toe hoe een diverse en inclusieve werkomgeving er nu werkelijk uitziet.

Meer afleveringen beluisteren? Ontdek hier het overzicht.

Auteur: Anemoon Van Rompay

Beluister Wat Zij Wil

Voor nieuws en updates, volg ons!

In samenwerking met

 

© 2024 Wat Zij Wil