Aflevering #43: Hanan Challouki blikt terug op het tweede seizoen van Wat Zij Wil

22 juli 2021

In de slotaflevering blikt host Hanan Challouki terug op het tweede seizoen van Wat Zij Wil. Maar liefst 22 vrouwen passeerden de revue en deelden hun inspirerende verhalen. In deze aflevering vatten we de 5 belangrijkste adviezen samen die meermaals terugkwamen en die we zeker in het afgelopen 1,5 jaar op heel wat vlakken kunnen toepassen.

“Het gaat over de kleine dingen leren appreciëren, trouw te blijven aan jezelf, niet alles alleen willen doen.”

Durven springen

Een eerste advies dat meermaals terugkwam was wanneer je in iets gelooft, je niet moet twijfelen en gewoon moet durven springen. “Als je een passie of droom hebt, hoef je niet te lang te twijfelen en moet je er gewoon voor gaan. Het kan heel comfortabel worden om een bepaald idee dat in je hoofd zit uit te stellen en te denken dat het nu nog niet het moment ervoor is, maar je moet er werk van maken om jezelf achteraf niet te verwijten dat je het niet hebt geprobeerd.” Zoals Zehra Sayin uit aflevering 26 zei: “We moeten niet wachten om iets betekenisvol te doen en om te starten met iets.”

Fouten maken hoort erbij

Fouten maken hoort er nu eenmaal bij en dat vinden we soms moeilijk te aanvaarden. “Als je vooruit wil geraken en succes wil boeken moet je net met die tegenslagen kunnen omgaan.” Dat zei ook Farah El Bastani uit aflevering 21: “Je doelen bereiken is een proces van life-long-learning.”

We moeten beseffen dat iedereen moeilijkheden ondervindt en dat we daarvoor niet gestraft zullen worden. Fouten zullen je nooit eeuwig achtervolgen, ook al denken we soms van wel. Ook Femke Brosens uit aflevering 30 deelde haar moedige verhaal over hoe het met haar vorige onderneming volledig misliep, maar dat ze wel uit deze ervaring leerde en dat ze als persoon daar sterker uitkwam.

Kiezen voor een job met impact

Heel wat vrouwen uit het afgelopen seizoen wilden ook iets betekenen voor de maatschappij en dat was mooi om te zien. Het gaat om die zoektocht naar purpose. Nadia Nsayi uit aflevering 27 zei: “Engageer je niet enkel voor jezelf, maar ook voor de samenleving.” Ook Souhaila Akarkach uit aflevering 28 haalt er enorm veel energie uit wanneer ze iets kan betekenen voor anderen.  Door een verschil te maken en een impact uit te oefenen kan je iemands leven positief beïnvloeden en dat kwam bij heel veel gasten terug.

Authenticiteit

Het klinkt als een cliché, maar het kwam vaak terug en het is iets waar over gewaakt moet worden. Trouw blijven aan wie je bent, en aan de waarden die je belangrijk vindt. Het is normaal dat je verandert doorheen een proces maar het is belangrijk om jezelf niet ergens in te verliezen. Dat kwam ook terug bij Raia Maria Laura die in aflevering 25 zei: “Blijf jezelf, ook al staat Beyoncé voor jouw neus.” En dat is mooi, want het laat zien dat we soms mensen ontmoeten waar we onder de indruk van zijn, maar dat we ons dan niet kleiner moeten voordoen. Ook Zehra Sayin uit aflevering 26 zei dat het belangrijk is om geen te hoge verwachtingen te hebben en we altijd onze spontane zelf moeten blijven. Het is belangrijk om altijd tevreden te zijn met wie je in de spiegel ziet en je eigen identiteit te omarmen.

Leren loslaten

Tenslotte kwam vaak terug dat we dingen moeten leren loslaten. We moeten accepteren dat dingen soms niet gaan zoals gepland en dankbaar leren zijn met de stappen die reeds werden gezet. “Het is oké om druk te voelen, maar je mag er als mens niet onder doorgaan”, zei Damya Laoui in aflevering 34. Daarnaast is het van belang dat je hulp durft vragen. Maar dat is niet altijd evident. Dat ondervond ook Nikki Jacobs uit aflevering 36. “Het is niet altijd even gemakkelijk om als zelfstandige steun te vragen, want iedereen gaat ervan uit dat je alles aankan, maar niet is  minder waar”. Het is net goed om dingen te durven uitbesteden, want zo leer je bepaalde zaken relativeren en zal je ook gelukkiger zijn.

Luister hier naar de slotaflevering van het tweede seizoen…

Dit was slechts een greep uit alle tips die onze inspirerende gasten meegaven. Ontdek hier het volledige tweede seizoen van Wat Zij Wil.

Auteur: Romy Vandenbrande

Beluister Wat Zij Wil

Voor nieuws en updates, volg ons!

In samenwerking met

 

© 2024 Wat Zij Wil