Aflevering #42: Cynthia Bolingo Mbongo over haar kwalificatie voor de Olympische Spelen

22 juli 2021

In deze laatste Engelstalige aflevering van Wat Zij Wil gaat Hanan in gesprek met niemand minder dan Cynthia Bolingo Mbongo. Ze is nog maar 28 en werd reeds 6 keer Belgisch kampioen. De dag voor het opnemen van deze aflevering, ontving ze het goede nieuws dat ze gekwalificeerd is voor de Olympische Spelen in Tokio. Ze heeft het over wat haar motiveert, haar persoonlijke goals, en de dagelijkse uitdagingen waarmee ze te maken heeft.

“Sociale media draaien niet enkel om influencers en selfies, het is ook belangrijk om de maatschappelijke issues er bespreekbaar te maken.”

Het combineren van sport en school

Cynthia begon met atletiek toen ze 15 was in 2008. “Als ik eerlijk ben, was ik toen eigenlijk totaal (nog) niet geïnteresseerd in sport. Wanneer je zo jong bent wil je gewoon je eigen ding doen”, bekent Cynthia. Het is pas op latere leeftijd dat haar passie voor atletiek volledig ontplooide. Het is sinds ze veranderde in 2012 van coach, nu ook haar huidige coach Carole Bam, dat haar carrière pas echt uit de startblokken schoot. “Carole is meer dan een coach, ze is zoals een grote zus of een beste vriendin. Iemand die je elke dag motiveert om door te zetten.”

Cynthia dus begon al erg jong, waardoor ze haar sport en school moest combineren. Dat vereiste, en vereist nog steeds heel wat discipline en is niet altijd even gemakkelijk, maar ze geeft aan het goed te kunnen managen. Eén van haar grootste goals is dan ook is haar diploma te behalen.

Atleet, activist, maar bovenal mens

Naast haar sportcarrière wil Cynthia ook maatschappelijke problemen zoals seksisme in de sportindustrie en racisme (Black Lives Matter) bespreekbaar maken. Daarvoor gebruikt ze zelf ook haar sociale mediaplatformen. Al is het niet altijd even makkelijk om een balans te vinden tussen haar professionele activiteiten en haar activisme. “Sociale media zijn zo ongelofelijk sterk en wanneer een topic je nauw aan het hart ligt, moet je daarover ook communiceren, vindt Cynthia. “Vaak volgen mensen je omdat je atleet bent, en verwachten ze ook enkel zo’n content, maar naast het feit dat ik een atleet ben, ben ik ook een mens en als ik mijn sociaal netwerk daarvoor wil inzetten, doe ik dat.”

Tokio 2021

Vlak voor het opnemen van deze aflevering kreeg Cynthia het heugelijke nieuws dat ze gekwalificeerd is voor de Olympische Spelen van 23 juli 2021 tot en met 8 augustus 2021 in Tokio. Voor Cynthia zijn het haar tweede Olympische Spelen sinds 5 jaar geleden in Rio. “Zo’n groot evenement zorgt voor wel wat druk en stress, maar dan is het belangrijk om steeds aan je goals te denken, en de kwalificatie op zich, is voor mij al een doel dat bereikt werd. En daar kan ik alleen maar erg blij om zijn.”

Wat Zij Wil wenst Cynthia alvast veel succes!

Tips uit deze episode

  • Tip 1: Stel jaarlijks duidelijke doelen op en streef daar naartoe zodat die behaald worden tegen het einde van het jaar.
  • Tip 2: Gebruik je sociale mediaplatformen, ook om maatschappelijke issues aan te kaarten.
  • Tip 3: Wees trots op jezelf. “Dit interview was mijn grootste prestatie van het jaar omdat ik voor het eerst in het Engels durfde spreken, maar ik ben erg fier op mezelf dat ik het gedaan heb. ”

Luister hier naar de aflevering met Cynthia Bolingo Mbongo…

Meer afleveringen beluisteren? Ontdek hier het overzicht.

Auteur: Romy Vandenbrande

Beluister Wat Zij Wil

Voor nieuws en updates, volg ons!

In samenwerking met

 

© 2024 Wat Zij Wil