Aflevering #41: Sara Lou, de vrouw achter Molemsisters, over het doorbreken van stereotypes

22 juli 2021

In deze Engelstalige aflevering gaat Hanan in gesprek met Sara Lou, marketeer bij Molengeek, oprichtster van het populaire YouTube-kanaal MolemSisters, en daarnaast CEO van haar eigen consulting bedrijf Zarra Consulting. Ze heeft het over de start van MolemSisters, hoe ze terechtkwam bij Molengeek, en hoe ze het leven als ondernemer ervaart. Met haar werk wil Sara diverse stereotypen doorbreken en wil ze kansen creëren voor anderen.

“Om dingen te leren loslaten heb je de juiste mensen rondom jou nodig en een portie zelfvertrouwen.”

Vloggen en feminisme

Sara Lou is bekend van haar Youtube-kanaal MolemSisters waarmee ze ingaat tegen de voordelen over moslims, opkomt voor vrouwenrechten en allerlei stereotypes wil doorbreken. In eerste instantie startte ze het kanaal zo’n vier jaar geleden voor haar moeder die een eigen fashion label heeft. “Ze doet fantastische dingen en verdiende het om over de hele wereld gezien te worden”, vertelt Sara. Pas later groeide het kanaal uit tot een creatieve uitlaatklep waar Sara haar persoonlijkheid in kwijt kon.

Verder ging ze viraal met een bewerkte versie van het nummer Balance ton quoi van Angèle waarmee ze wou aankaarten hoe het is om als hijabi in België te wonen, en dat ook zij als moslima perfect als feminist door het leven kan gaan. “Er was een gebrek aan intersectionaliteit, dus vandaar dat ik ook mijn kant van het verhaal wou tonen.”

Met de gevoelige topics die ze aansnijdt heeft ze ruim 61.000 subscribers. Maar naast het enthousiasme krijgt ook Sara Lou te maken met online hate speech. “Het is dankzij mijn moeder, die zowel vroeger als vandaag de dag een enorm rolmodel voor mij is, en de mensen die me dagelijks steunen, dat ik die negatieve commentaren kan loslaten”, vertelt Sara.

Molengeek, een plaats voor iedereen

Sara kwam terecht bij  Molengeek terecht. Een initiatief dat opleidingen en allerlei coachingmomenten organiseert voor zowel amateurs als professionals omtrent ondernemerschap en technologie. Als start-up incubator wil Molengeek jongeren en hun nieuwe projecten kans wil geven. “Molengeek is een hechte community waar iedereen elkaar helpt door zijn/haar eigen expertise in te zetten”, licht Sara toe.  Het is daar ook waar Sara de smaak van het ondernemen te pakken kreeg en ondertussen zelf als CEO werkt.

Het leven als ondernemer

Dankzij Molengeek richtte Sara en haar man 3 jaar geleden hun eigen onderneming op gespecialiseerd in video marketing, genaamd Zarra Consulting. “Door bij Molengeek omringd te zijn door andere ondernemers wou ik zelf een eigen bedrijf oprichten”, vertelt Sara.

Om de combinatie als ondernemer én moeder mogelijk te houden geeft Sara als tip mee dat je tijd moet vrijmaken voor je gezin. “Er zijn bepaalde periodes waarin je veel tijd in je werk moet investeren, maar daarna moet je het ook een paar weken kunnen loslaten en tijd besteden om andere dingen te doen”, vertelt ze.

Daarnaast krijgt Sara als vrouw ook soms te maken met mansplaining (het door een man op een neerbuigende manier dingen uitleggen aan een vrouw). “Dan doet al je ervaring er opeens niet meer toe, en ben je gewoon maar die vrouw met haar twee kinderen die zogezegd er niets van kent. En dat maakt me erg emotioneel als ik daarover praat.”

Tips uit deze episode

  • Tip 1: Als je een idee hebt: ga er gewoon voor en denk niet te veel na, wees geen overthinker.
  • Tip 2: Focus op jezelf en heb zelfvertrouwen, zo word je de negatieve commentaren te baas en kan je blijven functioneren in bepaalde omstandigheden/situaties (zoals bijvoorbeeld bij mansplaining).
  • Tip 3: Haal plezier uit je werk, maar durf ook tijd te nemen voor bijvoorbeeld je gezin. “Werken neemt een groot deel van ons leven in, dus kunnen we maar beter zorgen dat we er ook plezier in hebben.”

Luister hier naar de aflevering met Sara Lou…

Meer afleveringen beluisteren? Ontdek hier het overzicht.

Auteur: Romy Vandenbrande

Beluister Wat Zij Wil

Voor nieuws en updates, volg ons!

In samenwerking met

 

© 2024 Wat Zij Wil