Aflevering #33: Sabine Peeters, visagiste en auteur, over body positivity en de kracht van zelfvertrouwen
12 mei 2021
In deze aflevering van Wat Zij Wil gaat Hanan in gesprek met Sabine Peeters, visagiste en auteur van het boek ‘Lief voor mijn lijf’. Ze hebben het over haar pad als make up artiest, body positivity en hoe we allemaal wat meer van ons eigen lichaam kunnen leren houden.
“Als je je lichaam enigszins kan respecteren, dan ben je al een stap verder. ”
Opgegroeid met de werkmentaliteit
Sabine Peeters besloot na de secundaire school om journalistiek te gaan studeren. Deze maakte ze niet af en besloot om te werken. “Ik ben begonnen werken, omdat ik thuis werd opgegroeid met de werkmentaliteit. Het was ofwel studeren ofwel werken.” Nadien besloot ze om een opleiding schoonheidsspecialiste te volgen. Dit deed ze uit persoonlijke interesse. Later merkte ze, dat ze er goed in was. De zomer begon en ze benutte die tijd om aan haar portfolio te werken. Vervolgens kwam ze heel snel in contact met een agentschap in Brussel. Kort daarna, vroeg ze haar zelfstandigheidsstatuut aan en zo startte haar carrière.
Lening geweigerd
Body positivity is het aankaarten van mensen met een gemarginaliseerd lichaam. “Voor veel mensen is die term cringe, omdat het zo trendy is.” Voor Sabine zal de originele betekenis niet verdwijnen, het gaat over discriminatie tegengaan op verschillende vlakken. Daar staat body positivity voor.
Sabine vertelde over een voorbeeld waarbij enkele mensen een lening wilden aangaan bij de bank. Tijdens het proces van de aanvraag voor de lening moesten die mensen hun BMI meegeven. Afhankelijk van de BMI werden die mensen al dan niet geweigerd van het verkrijgen van een lening. Helaas kan dit niet bestraft worden omdat, het eenmaal legaal is om te discrimineren op vlak van lichaamsgewicht.
Lief voor mijn lijf
Sabine heeft zelf te maken gehad met eetstoornissen en op een bepaald moment kreeg ze de opportuniteit om een boek te schrijven over body positivity. Ze vond dat het tijd was om over haar eetstoornissen te spreken. In het achterhoofd besefte ze wel dat dit onderwerp niet makkelijk behandelbaar is. “Het is een moeilijk onderwerp, want het is een mentale stoornis.”
In haar boek ‘Lief voor mijn lijf’ schreef Sabine over haar eigen ervaringen. Daarnaast vond ze het ook belangrijk om er experten bij te halen en hen te laten spreken over hun vakgebied. Ze leerde enorm veel bij van die experten, zo is ze te weten gekomen dat als je over eetstoornissen communiceert je moet oppassen voor triggers. “Je moet je aan duidelijke richtlijnen houden.”
Zo is het ook op politiek niveau belangrijk om op een correcte manier te communiceren over eetstoornissen. “Als het gaat over eetstoornissen of overgewicht dan moet er intrinsiek en diepgaande verandering worden gebracht.”
Leren houden van je lichaam
De opvoeding van een kind heeft een grote impact over hoe zij hun lichaam benaderen. “Het is belangrijk dat ouders ook rekening houden met hoe ze hun lichaam benaderen in de aanwezigheid van hun kind. Als een ouder constant zaagt over zijn lichaam dan kan dat kind snel hetzelfde gedrag aannemen. Als je je lichaam enigszins kan respecteren dan ben je al een stap verder.” Denk bijvoorbeeld aan wat een ongelooflijke creatie ons lichaam is.
Tips uit deze episode
- Tip 1: Neem opportuniteiten die je niet direct zou durven nemen.
- Tip 2: Durf om jezelf te zijn in je werkomgeving.
- Tip 3: Geef in je werkomgeving heel duidelijk grenzen aan van wat je wel en niet ok vindt.
Luister hier naar de aflevering met Sabine Peeters…
Meer afleveringen beluisteren? Ontdek hier het overzicht.
Auteur: Kawtar Touzani
Beluister Wat Zij Wil
Voor nieuws en updates, volg ons!
In samenwerking met
Join the community!
Meld je nu aan om deel uit te maken van een community van ambitieuze vrouwen en ontvang als eerste de nieuwste episodes van Wat Zij Wil in jouw inbox.
© 2024 Wat Zij Wil