Aflevering #32: Catherine Van De Heyning: professor fundamentele rechten, procureur des Konings en zetelt in de adviesraad van de Verenigde Naties

5 mei 2021

In deze aflevering van Wat Zij Wil gaat Hanan in gesprek met Catherine Van De Heyning, procureur des Konings en professor aan de Universiteit Antwerpen waar ze het opleidingsonderdeel European Fundamental rights onderwijst. Verder zetelt ze als lid in de adviesraad van de Verenigde Naties. Ze maakte recent haar overstap van advocaat naar procureur des Konings. Catherine heeft het onder andere over hoe omgaan met online haat, werken in een mannelijke wereld en waarom ze gedreven wordt door alles omtrent de mensenrechten.

“Het is zo een privilege dat je elke keer in het leven van iemand mag komen.”

Van student naar advocaat

Catherine studeerde rechten en na het afronden van haar studies werd haar gevraagd of ze wou meedoen aan een onderzoek aan haar universiteit. Dit onderzoek ging meer bepaald over de diversiteit in de mensenrechten. Ze besloot deze offer te accepteren aangezien het voor haar van fundamenteel belang was om te kunnen bijdragen aan de maatschappij. Die beslissing heeft een grote impact gehad op waar ze de dag van vandaag staat. Onderzoek is voor Catherine een drijfveer, haar huidige onderzoek gaat over de impact van digitalisering op mensenrechten.

Omgaan met haatreacties

Zoals eerder vermeld gaat Catherine’s huidig onderzoek over de impact van digitalisering op mensenrechten. Alhoewel de digitalisering voor veel positieve veranderingen heeft gezorgd, zijn er ook negatieve aspecten in verband met digitalisering zoals cybercriminaliteit. De opkomende technologieën zijn in constante verandering men moet dus beseffen dat dit gevolgen heeft voor de mens. Het is een recente verandering en er moet dus veel geleerd en onderzocht worden.

In de huidige pandemie is cybercriminaliteit nog relevanter aangezien veel mensen aan telewerk doen. Deze groep mensen is dan ook kwetsbaarder voor cybercriminelen. Naast de telewerkers zijn ook vrouwen vaak slachtoffer.

Advocatuur versus academische wereld

Na haar studies zette Catherine de stap in de advocatuur. Deze stap zag er heel anders. “De academische wereld was een hele fijne en open wereld. Het was heel divers en ik kreeg veel steun.” Dit viel Catherine heel erg op. De advocatenwereld daarentegen, is veel harder naarmate de grootte van het bedrijf waarin je terecht kwam. “Je merkt dat het een echte mannenwereld is.”

Gedreven door de mensenrechten

Na wat ervaring te hebben opgelopen als advocaat kreeg ze de kans om de functie van procureur des Konings te beoefenen. Catherine is gedreven door mensenrechten en als procureur zag ze het als een opportuniteit om mensen te helpen van het begin tot het einde van hun proces. Daarbij was het voor haar van essentieel belang dat er werd ingezet in het terug integreren van dat individu in de maatschappij. “Het is belangrijk dat de mensen in kwestie de mogelijkheid krijgen om hun talenten te ontwikkelen. Deze zijn belangrijke voorwaarden voor een geslaagde re-integratie in de maatschappij. Het is zo een privilege dat je elke keer in het leven van iemand mag komen.”

Tips uit deze episode

  • Tip 1: Blijf niet in een bedrijf werken als je voelt dat je passie verdwijnt. Als vrouw is het oké om eerst voor jezelf te kiezen.
  • Tip 2: Bij het kiezen van een job is het van belang dat je weet waar je sterktes liggen en te weten wat je wel of niet kan.
  • Tip 3: Het is sterk aangeraden om in een werkomgeving terecht te komen waar je niet geconfronteerd wordt met je persoonlijke problemen. Dit zorgt voor meer stabiliteit.

Luister hier naar de aflevering met Catherine Van De Heyning…

Meer afleveringen beluisteren? Ontdek hier het overzicht.

Auteur: Kawtar Touzani

Beluister Wat Zij Wil

Voor nieuws en updates, volg ons!

In samenwerking met

 

© 2024 Wat Zij Wil