Aflevering #31: Sarah El Massaoudi, activiste en opbouwwerkster over haar vrijwillig engagement en dat activisme een proces is van leren

28 april 2021

In deze aflevering gaat Hanan in gesprek met Sarah El Massaoudi, activiste, en opbouwwerkster. Ze vertelt over haar vrijwillig engagement en wat het betekent om een activist te zijn. 

“Het gaat erom hoe we de wereld willen organiseren dat zowel mensenrechten zijn gewaarborgd voor iedereen en dat de planeet er op achteruit gaat.”

Antwerp For Palestine als eerste opstap

In 2014 is het straatactivisme voor Sarah begonnen met Antwerp For Palestine, een initiatief dat is ontstaan na de bombardementen in Gaza waar vele Palestijnen kwamen te overlijden. Specifiek strijdt Antwerp For Palestine voor een vrij Palestina, tegen de kolonisering en de onderdrukking van het Israëlisch regime. Daarnaast is Sarah in verschillende acties terechtgekomen omdat ze graag overal iets wou betekenen. Toch was ze op zoek naar een bepaalde focus, en koos ervoor om zich in te zetten voor lokale issues. Nu houdt ze zich onder andere bezig met het thema ‘wonen’, de samenlevingsopbouw, wat voor haar als sociaal werker één van de belangrijkste hefbomen is. Daarnaast is ze ook bestuurslid van Kif Kif, organisatie die strijdt voor gelijkheid, en actief als vrijwilligerscoach bij Young FENIX die gesprekken voert met jongeren en hun leefwereld.

Activisme

“We vroegen ons af wat het voor Sarah betekent om een activist te zijn.” De raakpunten in de dingen die ze doet als activist gaan vooral over diversiteit, racisme, islamofobie, feminisme en jongeren. “Voor mij is activisme niet enkel op straat komen, maar ook gewoon onrecht zien, en daar iets mee doen.” Of het nu gaat om kleine dingen doen in je alledaagse leven of grote dingen, beide zijn vormen van activisme, klinkt het bij Sarah. “Niet iedereen heeft het talent om te gaan speechen op een betoging, maar ga zelf zoeken op welke manier je aan activisme kan gaan doen.” Het gaat gewoon om het feit dat je bewust bent van wat er leeft en beseft dat jij hierin een rol kan spelen, vertelt Sarah.

“Activisme is een engagement dat jijzelf aangaat en zelf bepaalt.” Sarah ziet het als haar ethische plicht om iets in beweging te zetten. We zien dat er zoveel misgaat in onze samenleving, en “je kan niet alles doen, maar wel meer dan dat je denkt.”

Sence of urgency 

“Waarom doe je wat je doet?” Er is gewoon geen keuze, want het gaat om je eigen leven, licht Sarah toe. “Als sociaal werker zie ik de effecten van het beleid of van bepaalde keuzes in de realiteit en het is mijn menselijke reflex om daar iets mee te willen doen.” En hoe verder je van mensen staat die uitgesloten worden door onze samenleving, hoe minder dat je zicht hebt op die realiteiten en minder voelt om daar iets voor te doen. Toch benadruk Sarah dat je de huidige problematieken niet mag ontkennen, want nu komt er veel meer in de media. 

“Wij als activisten zijn allemaal kiezeltjes aan het verzetten en ik voel een heel zware sence of urgency.”Kiezeltjes zijn volgens Sarah niet meer genoeg, het moeten bakstenen worden en sneller gaan. Hiervoor hebben we meer mensen nodig, maar dat is wel moeilijk. “Het is net omdat je zoiets hebt van: ook al zie ik het niet meer in mijn leven, dit proces is nodig voor degenen die achter ons komen.”

Tips uit deze episode: 

  • Tip 1: Wees blij voor de stappen die gezet zijn, zonder dat er grote stappen werden gezet. 
  • Tip 2: Denk altijd na over hoe het beter kan. 
  • Tip 3: Activisme is vermoeiend en soms moeilijk, maar het is een leerproces.

Luister hier naar de aflevering met Sarah El Massaoudi…

Meer afleveringen beluisteren? Ontdek hier het overzicht.

Auteur: Hanneke Devos

Beluister Wat Zij Wil

Voor nieuws en updates, volg ons!

In samenwerking met

 

© 2024 Wat Zij Wil