Aflevering #30: Femke Brosens, founder en CEO van LEVEL UP Publishing over de minder fraaie kant van ondernemen en dat fouten maken oké is, zolang je eruit leert

21 april 2021

In deze aflevering gaat Hanan in gesprek met Femke Brosens, founder van LEVEL UP Publishing. Ze vertelt voor het allereerst haar moedige verhaal  over hoe het met haar vorige onderneming volledig is misgelopen en waarom het belangrijk is om ook uit deze ervaringen te leren en hulp te durven vragen.

“Ik liet mij leiden, dat social media allemaal perfectie was, maar nu weet ik dat het niet zo werkt.”

Een hobbelig parcours

Na een aantal jaar op zelfstandige basis in-house te werken bij bedrijven voelde Femke zich meer een ingehuurd persoon, dan een ondernemer. Als enige uitweg zag ze dat ze naast de social media dienstverlening, ook een product op de markt moest brengen, en besloot ze haar modedroom waar te maken met een eigen label. “Dat werd goed onthaald maar ik merkte toen pas wat ondernemen écht is”, vertelt Femke. Na een aantal foute keuzes gemaakt te hebben, en Femke’s enthousiasme dat de bovenhand nam, was ze op één dag alles kwijt (haar kleding, maar ook dat stukje dienstverlening dat wel altijd goed is blijven werken). “Dat was een zwarte dag”.  

“Het ergste vond ik dat geld verdienen, mijn enige drijfveer geworden was en dat ik mijn ondernemersverhaal moest gaan vertellen bij studenten alsof het allemaal heel rooskleurig was. Ik heb toen gevraagd of ik mijn ondernemersverhaal mocht delen vanuit een andere insteek: dat het geen gezelschapsspel is.”, vertelt Femke. 

De juiste ondersteuning om terug moed te vinden

Femke pikte de draad terug op en besloot toch verder te gaan met haar passie, de social media dienstverlening. Door open te staan voor advies en/of kritiek van anderen en hulp in te schakelen van Tentoo (www.tentoo.be) kon Femke als freelancer verder zonder een zelfstandigenstatuut nodig te hebben. “Tentoo komt administratief tussen, voorziet een  contract, factureert alles en zij betalen een persoon netto uit. Dat was voor mij een handige tussenstop na alles wat er gebeurd was omdat ze een groot stuk administratie voor je weghalen.” Na een jaar voor Tentoo gewerkt te hebben en al een aardig klantenportfolio te hebben uitgebouwd, besloot Femke terug als zelfstandige aan de slag te gaan en LEVEL UP Publishing, een bedrijf dat zorgt voor het sociale mediabeheer van bedrijven en ondernemers, in het leven te roepen. 

Vorige zomer investeerde Femke ook in een businesscoach die haar ondersteunt om een duidelijke structuur op te bouwen. Ze volgt een coachingstraject waarin doelen worden vastgelegd, een focus wordt bepaald, of je dingen gaat uitbesteden of niet en welke zaken prioriteit krijgen. Daarnaast is ze ook gestart met een mentaal coachingstraject. “Als ondernemer moet je sterk in je schoenen staan, je grenzen bewaken en ook af en toe mensen teleurstellen door ‘nee’ te durven zeggen.”, bekent Femke.

Trots en gemotiveerd

Vandaag de dag durft Femke zichzelf opnieuw succesvol te noemen en kan ze voor het eerst zeggen “ik ben een ondernemer”. Ze vond opnieuw zelfvertrouwen en leerde enorm veel uit de verschillende coachingstrajecten. Wat gebeurde in het verleden is een ervaring die Femke meeneemt: “ ik weet nu dat falen helemaal niet zo erg is. Ik ben er natuurlijk niet trots op dat het bij mij is misgelopen, maar ik weet wel wat ik er heb uitgehaald , en dat is heel veel waard.” De basis is nu heel sterk, zegt Femke: “de fundering ligt er, en daar kan keihard op gebouwd worden.”

Tips uit deze episode:

  • Tip 1: Staar je niet blind op wat anderen doen; het is niet altijd rooskleurig, ook al laat social media soms lijken van wel.
  • Tip 2: Het is helemaal niet nodig om een tastbaar product te hebben.
  • Tip 3: Schakel professionele hulp in (investeer in een businesscoach) en durf werk uit handen te geven.

Luister hier naar de aflevering met Femke Brosens…

Meer afleveringen beluisteren? Ontdek hier het overzicht.

Auteur: Romy Vanden Brande

Beluister Wat Zij Wil

Voor nieuws en updates, volg ons!

In samenwerking met

 

© 2024 Wat Zij Wil