Aflevering #29: Astrid Stockman, sopraan en klassieke pianiste over haar carrière in de muziekwereld en hoe ze omgaat met de maatschappelijke verwachtingen als artiest

14 april 2021

In deze aflevering gaat Hanan in gesprek met Astrid Stockman, sopraan en klassieke pianiste. Ze vertelt ons waarom ze koos voor een carrière in de muziekwereld en welke invloed de media hierop hebben gehad. 

“Ik heb heel veel ‘nee’ gekregen op dingen waarvan ik dacht dat ik die nodig had om ergens te geraken, maar een ‘nee’ is een handige tool om duidelijk scherp te stellen van wat ik nu eigenlijk wil.”

Liefde voor muziek

“Muziek is altijd mijn eerste liefde geweest”, vertelt Astrid. Ze groeide op in het café van haar grootmoeder waar een jukebox stond die haar altijd heeft aangetrokken. “Muziek kwam voor mij altijd uit een box of een installatie, tot op een gegeven moment naar de mis ging.” Ze zag dat er effectief mensen zongen in die mis, en ze wou dit ook meteen doen. Op 6-jarige leeftijd zong Astrid al in een kerkkoor. Op vijftienjarige leeftijd dirigeerde ze zelf, en zei ze tegen 65-plussers wat ze moesten doen, “niet gemakkelijk, maar ik ben er wel door gegroeid”. “Op den duur ben ik wel moeten stoppen, want het was niet meer haalbaar met mijn studies op het conservatorium”.

Astrid studeerde voor leerkracht piano aan het Lemmensinstituut in Leuven. Ze koos voor die studie om les te geven, en dit deed ze ook 8 jaar lang, voordat ze het podium opging. Toch was zang haar hoofddoel. “Ik begon als pianiste, maar ik wist dat de podiumplekken in België zeer beperkt zijn voor concertpianisten, bijna onbestaande.” Daarvoor moet je van een niveau zijn dat je elke dag 8 à 9 uur oefent en je opsluit in je eentje, en dat was niets voor mij.” In haar derde jaar piano is Astrid overlappend begonnen met zang. Ze begon werk te krijgen en besefte dat ze er haar kost mee kon verdienen. “Als zanger kan je veel meer werk doen, ook divers werk, en dat is het verschil met een concertpianist waar je dat niet hebt.”

Maatschappelijke impact

Wij vroegen ons af: “wat past echt bij jou als zangeres?”. “Voor mij is dat gewoon heel geëngageerd zijn, zonder strijdend te zijn.” Ze vindt het heel belangrijk om klassieke muziek dichter bij mensen te brengen die daar niets van kennen. “Bij mijzelf heeft dat heel veel teweeggebracht, en als ik dat voor een paar mensen ook kan doen, is dat fantastisch.” Ze zet zelf projecten op voor bijvoorbeeld mensen in woonzorgcentra, en voor pubers rond cyberbullying. “Dat maatschappelijke zal er altijd inzitten.”

Een explosie aan media-aandacht

In 2019 heeft Astrid deelgenomen aan De Slimste Mens, en eindigde op de derde plaats. Door haar deelname is ze veel bekender geworden in wat ze doet. Op een bepaald moment was dat echt een explosie aan media-aandacht, vertelt ze ons. Ze kreeg heel veel positieve reacties, maar ook negatieve reacties zoals: “hé, arrogant wijf” en zo van die dingen. “Het grappige is dat ze mij op voorhand heel goed begeleid hebben in wat er mediagewijs met mij zou gebeuren.” Ze geloofde dat niet, maar effectief zijn er wel zo’n berichten geweest, maar gelukkig was 99% allemaal positief.

Met haar deelnames aan De Slimste Mens en Vive le vélo heeft ze geluk gehad omdat ze een platform heeft gekregen om te tonen aan de mensen wat ze doet. “Maar dat neemt niet weg dat ik al 15 jaar aan het knokken ben.” Volgens Astrid moet je sowieso hard werken aan je talent, maar dat alleen gaat je niet redden. “Om zonder netwerk in de wereld te komen, moet je veel energie hebben.”

Tips uit deze episode:

  • Tip 1: Ga bij jezelf te rade bij elke beslissing die je maakt. Vraag ook raad aan anderen, maar het is wel gezond om te kunnen zeggen dat jij hiervoor gekozen hebt.
  • Tip 2: Soms heb je een tegenslag nodig, en dan word je gedwongen van: “wat wil ik eigenlijk?”
  • Tip 3: Als er twijfel is, toch doen. Je kan jezelf dan niet verwijten dat je het niet geprobeerd hebt.

Luister hier naar de aflevering met Astrid Stockman…

Meer afleveringen beluisteren? Ontdek hier het overzicht.

Auteur: Romy Vanden Brande

Beluister Wat Zij Wil

Voor nieuws en updates, volg ons!

In samenwerking met

 

© 2024 Wat Zij Wil