Aflevering #28: Souhaila Akarkach, founder van De Sportstudio over de stap van het onderwijs naar het ondernemerschap en haar drang om iets te betekenen voor de maatschappij

7 april 2021

In de aflevering van deze week gaat Hanan in gesprek met Souhaila Akarkach, die in juni 2019 De Sportstudio oprichtte. Met De Sportstudio wil ze vrouwen motiveren en laten sporten door de drempels te verlagen. Ze beëindigde daarvoor met pijn in het hart haar job als leerkracht voor dove leerlingen, en ging volledig voor haar passie, namelijk sport. Ze vertelt over hoe ze de stap zette om volledig voor het ondernemerschap te gaan, hoe ze telkens een maatschappelijke bijdrage wil leveren, en met welke uitdagingen ze allemaal te maken kreeg of nog steeds krijgt.

“Ik ga nooit iets verkopen of aanbieden dat geen maatschappelijke functie heeft.”

Van een carrièreswitch gesproken

Voor haar carrière als sportcoach gaf Souhaila les aan dove kinderen, een job die haar nauw aan het hart lag. De switch van juf naar ondernemer was dan ook totaal niet gepland, en een terugkeer naar het onderwijs sluit ze daarom ook niet uit. De eerste maanden probeerde ze beide jobs nog te combineren maar uiteindelijk moest ze de keuze maken: “Ofwel ben ik een goede juf, ofwel ben ik geen juf en ik wil steeds met dezelfde energie voor de klas kunnen staan, maar dat ging op gegeven moment niet meer

Souhaila was altijd al sportief en actief binnen de sportwereld en had vaak vrouwen die aan haar mouw trokken met de vraag of ik hen niet wou begeleiden. “Mijn tante was eigenlijk de eerste die mij quasi ‘verplichte’ om een keer mee te gaan sporten met een groep van 12 vrouwen, én als je tante iets vraagt, dan doe je dat gewoon” (lacht). “Vandaag noem ik hen dan ook wel de 12 apostelen”, omdat het van die familiaire kring vandaag uitgroeide tot iets wat Souhaila nooit had durven dromen

Een maatschappelijke impact 

Met De Sportstudio richt Souhaila zich vooral op vrouwen die weinig tot geen ervaring hebben met sporten, want de meer ervaren sporter heeft kansen genoeg en kent zijn weg. “Ik wil net die niet-ervaren sporters de juiste drive meegeven en iets kunnen betekenen voor hen. Ik ga daarom ook nooit iets verkopen of aanbieden dat geen maatschappelijke functie heeft”. Dat maatschappelijk belang vertoont zich ook in Souhaila haar acties. Ze probeert haar activistische kant mee te nemen in haar onderneming en wil aandacht geven aan dingen die voor haar belangrijk zijn. “Ik wil iets betekenen voor doelgroepen die vaak vergeten worden”, vertelt ze. 

Souhaila wou ook altijd iets met jongeren doen. Maar vandaag de dag doet ze dat door met hun moeders te werken. “Door de moeders te ondersteunen help je onrechtstreeks ook die jongeren, én er is geen mooier rolmodel voor een kind, dan zijn mama.” 

De gigantische impact waarvoor Souhaila als personal trainer gezorgd heeft zie je ook in de Antwerpse parken. Die zijn helemaal veranderd mede dankzij De Sportstudio. Vrouwen vinden vaker hun weg om nu dagelijks te gaan lopen of wandelen, terwijl ze misschien tot een jaar geleden nog nooit hadden gesport. “Daar ben ik het meeste trots op, op mijn klanten, als ik zie wat voor vooruitgangen ze hebben geboekt”, zegt Souhaila. 

Uitdagingen on the job

“De businesswereld sprak mij eigenlijk nooit aan”, bekent Souhaila. “Maar sinds een paar maanden is ondernemen echt leuk geworden, en hou ik er zelfs van.” Maar in het begin was het wel wat zoeken beaamt ze. Structuur bijvoorbeeld, was een werkpunt, en daar worstelt ze vandaag soms nog mee. “Het is soms echt een chaos, maar dat heeft ook te maken met de ADHD in mijn hoofd, en de rare hersenkronkels” (lacht). “Maar die ADHD brengt me soms ook in een hyperfocus, waardoor mijn energie oneindig is, en dat gebruik ik dan weer ik mijn voordeel.”

Eén van Souhaila ’s grootste uitdagingen is dat ze moet leren om dingen uit handen te geven. “Ik heb graag 100% controle over dingen en vind het daarom soms moeilijk om hulp te vragen omdat ik vaak emotioneel verbonden ben met iets, en dan voelt het alsof je een kindje mee afgeeft.”  Maar daarin is ze wel al aan het groeien. 

Souhaila haalt in de aflevering ook het belang aan dat je niet mag vergeten hoe je bent gestart, van waar je komt, en met welk doel dat was. “Je mag het doel niet uit het oog verliezen, en moet vragen aan de mensen rondom jou om je terug naar beneden te trekken als er een tijd komt dat je zou gaan zweven.”

Tips uit deze episode

  • Tip 1: Heb aandacht voor dingen die jij belangrijk acht en neem dat mee in de activiteiten van je onderneming. “Want ik denk vaak: als ik het niet doe, wie dan wel?” 
  • Tip 2: Leer dingen uit handen te geven. Leren loslaten is niet makkelijk; maar “door de juiste mensen te vragen heb ik gemerkt dat wanneer ik toelaat dat andere mensen mij helpen, dat er zoveel appreciatie voor terugkomt.”
  • Tip 3Verlies nooit je initiële doel uit het oog waarvoor je iets doet, en ga niet te snel zweven. Vraag aan de mensen om je heen om jou op tijd terug naar beneden te trekken.

Luister hier naar de aflevering met Souhaila Akarkach…

Meer afleveringen beluisteren? Ontdek hier het overzicht.

Auteur: Romy Vanden Brande

Beluister Wat Zij Wil

Voor nieuws en updates, volg ons!

In samenwerking met

 

© 2024 Wat Zij Wil