Aflevering #27: Nadia Nsayi, politicologe en auteur over dekolonisatie en Black History Month Belgium

31 maart 2021

In deze aflevering gaat Hanan in gesprek met Nadia Nsayi, politicologe, en 10-jarig beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen.  In 2020 bracht ze haar eigen boek uit ‘Dochter van de dekolonisatie’ waar ze een meeslepend verhaal over haar familie en de relaties tussen België en Congo schreef. Ze heeft het onder andere over haar maatschappelijk engagement om de status quo te doorbreken en streeft daarmee naar rechtvaardigheid. 

“We zijn allemaal burgers en moeten op een gelijkwaardige manier behandeld worden.”

Half Congolees half Belgisch

Nadia is geboren in Congo, en op 5-jarige leeftijd is ze samen met haar mama naar België komen wonen. Tijdens haar eerste jaar in Politieke Wetenschappen voelde ze de drang om terug naar haar geboorteland te gaan. Samen met haar mama reisde ze een maand lang in Kinshasa, waar haar vader begraven ligt. “Deze reis is heel erg bepalend geweest voor wat ik vandaag de dag doe”, licht Nadia toe. Ze werd geconfronteerd met de ongelijkheid en de moeilijkheden van het land, wat voor haar emotioneel zwaar was. Toch is het een helend moment geweest voor haar. Ze is teruggekomen met heel veel zin om een diploma te behalen en een maatschappelijk engagement aan te nemen.  

Drang naar verandering en rechtvaardigheid 

“Congo neemt tot op vandaag nog altijd een belangrijke plaats in België omdat het een kolonie is geweest.” Nadia vindt het belangrijk om met een kritische blik te kijken op het koloniaal verleden van België en Europa. Het wordt vaak goed gepraat door mensen; “we hebben daar toch wegen aangelegd, maar het waren de Congolezen, die zelf de goedkope werkkrachten waren.” Nadia vindt dat ze zichzelf moeten bevrijden van die witte superioriteit dat er een beetje heerst. 

Ze probeert geen gelijk te hebben, maar wel gelijk te krijgen. Haar grootste uitdaging hierbij is niet enkel te praten met gelijkgezinden, maar met de mensen die nog niet mee in dat verhaal van verandering zitten. “Ik word gedreven door die drang naar verandering en rechtvaardigheid.” Er zijn zoveel mensen die verandering en een inclusieve samenleving willen, denk hierbij maar aan protesten tegen politiegeweld en structureel racisme. “Het is goed om te zien dat mensen zich uitspreken, en het heeft mij energie om verder te strijden.”

Black History Month Belgium

We vroegen ons af wat Black History Month Belgium voor Nadia betekent. Dit is een viering van de Sub-Sahara Afrikaanse cultuur en geschiedenis. Deze viering bestond al in de Verenigde Staten en is overgewaaid naar ons land. Nadia is blij dat het initiatief er is gekomen, want volgens haar is de geschiedenis van zwarte mensen onderbelicht in de Europese geschiedenis. “In België zijn er 250 000 mensen van Sub Sahara Afrika, wat toch wel een grote gemeenschap is.” Volgens Nadia mogen er ook andere maanden ontstaan zoals een vrouwenmaand of een maand rond een specifieke godsdienst. Volgens Nadia is zo’n maand ontzettend belangrijk, want “de diversiteit die we vandaag zien in de samenleving is voor ons een evidentie, maar we weten niet hoe generaties na ons daar zullen naar kijken”. “Dus het is belangrijk om dat te vast te leggen, anders gaan die verhalen verloren.” Ook als je van thuis uit of op school bepaalde zaken niet meekrijgt, heb je nood aan andere ruimtes om die info wel te kunnen vinden, vertelt Nadia. “Daarom is Black History Month Belgium zo belangrijk om voor jongeren een safe space te creëren.”

Tips uit deze episode: 

  • Tip 1: Engageer je niet alleen voor jezelf, maar voor een groep, voor de samenleving
  • Tip 2: Neem tijd voor jezelf en bouw aan een eigen identiteit die gemengd mag zijn. 
  • Tip 3: Als je als minderheidsgroep meer rechten wil hebben, ga je zelf ook iets moeten doen. We moeten beseffen dat niemand iets voor ons zal doen, en zelf iets in beweging brengen.

Luister hier naar de aflevering met Nadia Nsayi…

Meer afleveringen beluisteren? Ontdek hier het overzicht.

Auteur: Hanneke Devos

Beluister Wat Zij Wil

Voor nieuws en updates, volg ons!

In samenwerking met

 

© 2024 Wat Zij Wil