Aflevering #25: fotografe en model Raia Maria-Laura over het tegendeel bewijzen en zelfzeker zijn

17 maart 2021

In deze aflevering gaat Hanan in gesprek met de wereldbekende streetstyle fotografe en model Raia Maria-Laura. Dit jaar bracht ze een boek uit en had ze haar eigen expo genaamd ‘Worldwide’. Ze heeft het onder meer over waarom ze vroegtijdig stopte met haar opleiding Fotografie, over hoe een positieve mindset en de juiste mensen rondom jou, bijdragen aan je succes en waar ze het meest trots op is.

“Nothing can stop me from doing what I love.”

Carrière als fotografe

Raia’s passie voor fotografie ontdekte ze in het vierde middelbaar tijdens een opdracht voor het vak Plastische Opvoeding. Sindsdien is ze niet meer weg te slaan van haar camera. Van de kleinere opdrachten evolueerde ze naar een fotografe die vandaag de dag samenwerkt met verschillende Belgische acteurs en gaat ze regelmatig celebrities spotten tijdens bijvoorbeeld de Paris Fashion Week zoals Naomi Campbell, Big Sean, Doutzen Kroes …

Wanneer we haar vragen wat haar foto’s zo uniek maken antwoordt Raia: “het zijn foto’s die spreken”. En dat verklaart ze ook aan de hand van het feit dat ze altijd de tijd neemt om met mensen te praten en ze beter te leren kennen. “Als je mensen op hun gemak stelt en met hen in gesprek gaat, kan je beter shooten. En dat is iets wat veel fotografen niet doen: interesse in hun klant tonen.” Naast foto’s die spreken wil Raia een realistisch beeld weergeven. “Ik hou niet van Photoshop”, vertelt ze: “I like to keep it real”.

Wees jezelf en vertrouw erop

“Ik ben het meest trots op het feit dat ik gewoon altijd mezelf ben gebleven”, vertelt Raia. “Al zou Beyoncé plots voor jou staan is het belangrijk om te praten, want jullie staan allebei op hetzelfde level.” “Be less impressed, more involved”, geeft Raia mee.

Desondanks Raia met veel vooroordelen te maken heeft gehad, heeft ze naarmate de jaren iets ontwikkeld dat het haar niet meer boeit wat anderen zeggen en denken. Raia omschrijft het dat de mening van anderen maar subjectief is: “Als je weet dat je er goed in bent, dan moet je niet geven om iemand anders hun mening.” Dat kwam ook naar voren wanneer we haar de vraag stelden waarom ze vroegtijdig stopte met haar opleiding Fotografie. “Ik werd altijd afgebroken en kreeg vaak slechte punten.” Daarom besloot ze om te stoppen met de opleiding en de kneepjes van het vak op zichzelf te leren. “Ik heb veel geëxperimenteerd en keek veel Youtube tutorials”, iets wat ze vandaag nog steeds doet om zichzelf te blijven verbeteren.

Zelfvertrouwen hebben is volgens Raia essentieel. “Het is oké om trots te zijn op wat je aan het creëren bent, en dat is totaal niet arrogant”, zegt ze.

Put yourself first

Het belangrijkste wat Raia geleerd heeft, vooral ook dit jaar is om jezelf op de eerste plaats te leren durven zetten. “Voor jezelf zorgen is iets wat wij als ondernemers/artiesten veel te weinig doen.” En dat zorg dragen voor jezelf zit in kleine dingen: je telefoon durven uitzetten, lekker koken, veel lezen en alleen reizen haalt ze aan als voorbeelden. Corona was voor Raia ook allesbehalve negatief. “In het begin was het heel eng, maar ik wou niet blijven focussen op het negatieve dat er aan het gebeuren was, en er is dankzij corona ook veel moois op mijn pad gekomen.”

Raia haalt ook veel uit de mensen die haar omringen. Haar tight circle’ zoals ze het omschrijft zijn allemaal mensen met dezelfde mindset die elkaar steunen. “Je moet je laten omringen door mensen met good energy en good vibes. Maar ik merk ook dat ik doorheen de jaren veel te veel energie heb gestoken in mensen die het eigenlijk niet waard waren”, bekent Raia.

Tips uit deze episode

  • Tip 1: Toon interesse in je klant: ga met hen in gesprek, en stel ze op hun gemak: dat vertoont zich ook in de foto’s!
  • Tip 2: Blijf altijd jezelf, ook al staat Beyoncé voor je neus.
  • Tip 3: Heb zelfvertrouwen, en durf die credits te nemen. “Trots zijn op wat je aan het creëren bent, is totaal niet arrogant. “

Luister hier naar de aflevering met Raia Maria-Laura…

Meer afleveringen beluisteren? Ontdek hier het overzicht.

Auteur: Romy Vanden Brande

Beluister Wat Zij Wil

Voor nieuws en updates, volg ons!

In samenwerking met

 

© 2024 Wat Zij Wil