Aflevering #24: Dewi Van De Vyver, CEO van Flow Pilots en bekroond tot ‘ICT Woman of the Year in 2020’, over ondernemerschap en de nood aan gendergelijkheid om vrouwen de kansen te geven die ze verdienen

10 maart 2021

In de vierde aflevering van Wat Zij Wil is Dewi Van De Vyver te gast. Ze is CEO van Flow Pilots, een Antwerps bedrijf dat digitale apps op maat ontwikkelt en is daarnaast ook dit jaar verkozen tot ICT Woman of the Year’ door She goes ICT. Dewi toont aan dat het voor vrouwen perfect mogelijk is om een carrière uit te bouwen in de ICT. In deze aflevering heeft ze het over haar parcours als ondernemer en waarom we gendergelijkheid nodig hebben om vrouwen de kansen te geven die ze verdienen.

“We hebben constant de druk van de maatschappij van: zo moet je zijn, maar eigenlijk wil niet iedereen zo zijn”.

De juiste contacten aan de basis van Flow Pilots

Dewi heeft een licentiaat Communicatiewetenschappen, maar in alle dingen die ze deed, dacht ze altijd bij haarzelf: ‘hoe kunnen we dit nu digitaal gaan doen in plaats van op pen en papier?’ Ze heeft zelf ook haar eigen website gebouwd en vooral het communicatieve heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. “Van hoe verwoord je een boodschap tot hoe komt dit over aan de overkant.” Ze is ook altijd getriggerd geweest door IT. Flow Pilots startte in 2008 en in 2011 is de opportuniteit gekomen om te groeien door op dat moment de juiste mensen te leren kennen die in de IT-sector zaten.

Gelijkheid

Tijdens haar studies licentiaat Communicatiewetenschappen was Dewi al enorm bezig met vrouwenstudies. Ze zocht uit waarom we als maatschappij zijn zoals we zijn. “Ik was altijd bezig met na te denken over sociale constructies en het verschil in communicatie bij mannen en vrouwen.” Daarnaast heeft Dewi ook al een aantal keer meegedaan aan de gemeenteraadsverkiezingen waarin één van haar stokpaardjes was: de gelijkschakeling van ASO, BSO en TSO. “Ik vind het ongelofelijk straf dat wij mensen op die manier indelen, want waarom zou een kennisjob minder of meer zijn dan een job die je met je handen doet.” Voor mij is dat talent even waardevol. Zo moet dit ook worden gewaardeerd in de maatschappij in plaats van de ene boven de andere te zetten, ligt Dewi toe.

Maatschappelijke drempel in de IT-wereld

Volgens Dewi schrikt de maatschappelijke drempel vrouwen af om tot de IT-wereld te behoren. “De maatschappij beslist als iets wel of niet voor vrouwen is bestemd.” Ze verwijst naar 1960 waarin computer en boekhouden als de ideale vrouwenjobs geadverteerd werden, “want vrouwen konden dat van thuis uit uitvoeren”. En een x aantal jaren later zitten we in een totaal andere situatie. “We bekijken niet waarom dit zo geëvolueerd is en als je daarin gaat gaan kijken zie je waarom we vandaag als vrouwen in de minderheid zijn.” “Hoe verlagen we die drempel?” Volgens Dewi kan dit door effectief aan te tonen dat de computerwetenschappen een hele diverse wereld van mensen is en laten zien dat er maatschappelijke problemen zijn die je mee aan het oplossen bent. “Als je dat concreet maakt, kan die drempel voor meisjes om in de IT-wereld te stappen worden verlaagd.”

 Mental load versus het ondernemerschap

“De Wereldhandelsorganisatie heeft laten zien dat meisjes met een leeftijd van 6 jaar al denken dat jongens veel beter zijn in very smart jobs.” Die gap haal je niet meer op tegen dat ze 18 jaar zijn, vertelt Dewi. Zelf gaat ze hier heel bewust mee om bij haar eigen kinderen. “Ik leer mijn kinderen dat ze deel moeten zijn van de mental load, dat zorgende gedeelte.” Haar kinderen krijgen ook een lijstje met huishoudtaken.

Bij vrouwelijk ondernemerschap hoor je vaak: “hoe ga je dat doen met kinderen en met het huishouden, want ze gaan ervan uit dat die mannelijke ondernemer een vrouw heeft die de boel thuis runt”.  Volgens Dewi komt dit doordat die mannelijk ondernemer die mental load niet heeft. “Ik vind dat in het kader als mannen en vrouwen partners zijn van elkaar, en de vrouw wil graag ondernemen dan moet het ook kunnen dat de man zegt: go for it, ik neem die mental load wel op mij.”

Tips uit deze episode:

  • Tip 1: praat vanuit je eigen rol als je ergens meezit: “blijf eerlijk met jezelf en durf te vragen aan anderen of jij het juist ziet of niet.”
  • Tip 2: support elkaar: “gun elkaar succes en neem het licht niet weg in mekaars ogen.”
  • Tip 3: respecteer elkaar zonder judgement: “wat jij voelt kan goed zijn dat de ander dat niet op dezelfde manier ervaart, en it’s ok.” Zo lang dat we elkaar maar respecteren. “Voor mij is dat de sleutel tot vooruitgang.”

Luister hier naar de aflevering met Dewi Van De Vyver…

Meer afleveringen beluisteren? Ontdek hier het overzicht.

Auteur: Hanneke Devos

Beluister Wat Zij Wil

Voor nieuws en updates, volg ons!

In samenwerking met

 

© 2024 Wat Zij Wil