Aflevering #23: Aimée-Fidèle Mukunde, allround creative en host over het creëren van safe spaces en hoe je jezelf naar waarde moet leren schatten

3 maart 2021

In de derde aflevering van Wat Zij Wil vertelt Aimeé-Fidèle Mukunde (30) over haar parcours als host en creative. Aimée is een bezige bij en werkt als stafmedewerker bij de Brusselwerking van Minderhedenforum, host evenementen, en werkt ook als moderator. Daarnaast is Aimée zelf ook creative die evenementen organiseert voor vrouwen van kleur om hen een platform te geven zodat ze hun art kunnen exposeren. In deze aflevering geeft ze een aantal goede tips om op een podium te staan, hoe je de juiste prijzen leert vragen en dat het oké is om fouten te maken.

“Ik wil vrouwen het gevoel geven dat ze geapprecieerd worden en dat er een space is waar ze kunnen beginnen.”

Hosting als grootste passie

Aimée was er al vroeg bij als het op hosting aankomt. Haar eerste ervaring beleefde ze al rond haar 12 jaar. Toen ging ze al presenteren op familiefeesten en werd ook al meteen duidelijk dat Aimée’s extraverte persoonlijkheid gewoonweg thuishoorde op het podium. Maar zo’n 5 jaar geleden ging de bal écht aan het rollen en schakelde Aimée over van hosten op familiefeesten naar  de meer professionelere evenementen en werd ze zelfstandige in bijberoep. “Ik had dat totaal niet verwacht, en dacht altijd it’s a side job, maar opeens moest ik facturen beginnen uitschrijven, en dat voelde heel raar.”

Hosten omvat ook meer dan enkel en alleen maar spreken voor een publiek. Het gaat ook over het hebben van je eigen stijl en het is belangrijk om aan introspectie te kunnen doen en vertrouwen in jezelf te hebben. Dat is voor Aimée ook de grootste uitdaging: accepteren dat je fouten kan maken. Vooral ook omdat we die fouten in ons hoofd zo groot maken, terwijl het publiek dat eigenlijk niet doorheeft. “Fouten maken zelf leren we niet af, maar we moeten leren om ermee om te gaan, en het meenemen voor in de toekomst, om het wél beter te doen.”

Selectiviteit en de juiste prijszetting

Er zijn bepaalde events waar Aimée graag host, maar er zijn er ook waar ze zich minder op haar gemak voelt en zich eerder een token voelt. “Dan heb ik het gevoel dat je gevraagd bent, niet omdat je goed bent, maar omwille van het feit dat je zwart bent.” Dat is ook de reden waarom Aimée selectiever is geworden in de opdrachten die ze aanneemt. “In het begin neem je alles aan omdat je bekendheid wil verwerven en dingen wil leren, maar nu kies ik voor evenementen waar ik voeling mee heb en me comfortabel bij voel.” En zoals Aimée het zegt: “Er is altijd genoeg plek waar je kan groeien!”

Een ander belangrijk advies dat Aimée in deze aflevering aanhaalt is dat je vragen moet durven stellen. En zo ook achter je geld moet durven vragen. Het vinden van de juiste prijs speelt daarbij een groot belang , maar is allesbehalve makkelijk. Volgens Aimée moet je je afvragen: “Wat maakt jou uniek en wat zijn je assets (bijvoorbeeld meertaligheid)?”, en aan de hand van die antwoorden kan je op jezelf een prijs plakken die eerlijk is, en omvat wat je waard bent.

Appreciatie van je eigen achtergrond en cultuur

Aimée begon als creative met het organiseren van evenementen voor vrouwen van kleur. Dat deed ze voor COOD vzw, een project, opgericht door haar vader. Daarmee wou ze een podium creëren voor haar eigen community, omdat niet elk podium geschikt was voor een persoon van kleur. Aimée omschrijft het als een ‘safe space, waar iedereen kan en mag beginnen’. Het was als het ware een platform voor lokale, vrouwelijke artiesten die hun art konden exposeren zonder het gevoel te hebben dat ze er niet thuishoren.

Dat is ook iets wat Aimée leerde omarmen, dat ze opgroeide in een andere cultuur. “Je zal nooit goed genoeg zijn voor mensen, en zweeft soms wat in het midden, maar zweven is oké”, vertelt Aimée. “Je moet appreciëren wie je bent, waar je routs liggen, want dat maakt jou uniek, en dat is jouw product”.

Tips uit deze episode

  • Tip 1: Heb vertrouwen in jezelf en spiegel je niet aan anderen: heb je eigen stijl. “In het midden zweven is oké.”
  • Tip 2: Accepteer dat je fouten kan maken en durf vragen stellen. Weet wat je waard bent, en verwerk dat ook in je prijs aan de hand van jouw assets.
  • Tip 3: Er is altijd genoeg plek om te groeien: kies niet meteen voor het eerste dat op je pad komt, maar kies voor opdrachten waar je je comfortabel bij voelt.

Luister hier naar de aflevering met Aimée-Fidèle Mukunde…

Meer afleveringen beluisteren? Ontdek hier het overzicht.

Auteur: Romy Vanden Brande

Beluister Wat Zij Wil

Voor nieuws en updates, volg ons!

In samenwerking met

 

© 2024 Wat Zij Wil