Aflevering #22: Heleen Van Oost, founder van Dare to Date en Ciao Matchmaking, over het vinden van de perfect match

24 februari 2021

Heleen Van Oost is CEO van Dare to Date en founder van Ciao Personal Matchmaking. Zij organiseert evenementen waar singles elkaar ontmoeten in de vorm van speeddates. Ze droomt er ook van om Dare to Date in de VS te lanceren.  We bespreken hoe ze van liefde haar business heeft gemaakt, welke skills je moet bezitten als matchmaker en de uitbreiding van haar onderneming naar het buitenland.

Het gaat om het vinden van wij zoals Bonnie en Clyde, wij tegen de wereld”.

Van liefde je business maken

Heleen heeft rechten en TEW gestudeerd, wat totaal iets anders is dan wat ze van haar business heeft gemaakt. Tijdens haar laatste studiejaar zag ze veel vrienden die begonnen met werken en niet veel nieuwe mensen leerden kennen. Ze zaten op Tinder, Parship en andere onlinedatingwebsites, maar uiteindelijk zijn daar niet veel leuke ontmoetingen uitgekomen. Heleen wou verandering in het proces brengen en startte met het idee om maandenlange conversaties te veranderen naar één toffe avond. Ze had het idee om speeddates te organiseren om mensen op een leuke, toffe locatie en ludieke manier terug face to face met elkaar te laten praten. Wat begonnen is met één keer te organiseren voor haar vrienden en kennissen is uitgegroeid tot een groot succes.

Speeddaten

Heleen voelde meer en meer de nood bij mensen aan een toffe omgeving en face to face contacten in een heel gedigitaliseerde wereld. “We zijn nog altijd mensen en hebben nood aan menselijk contact om elkaar te zien en met elkaar te praten”, klinkt het bij Heleen. Zo kreeg ze het idee om events te organiseren die mensen terug de kans gaven om elkaar persoonlijk te ontmoeten, en bouwde zo haar eerste bedrijf Dare to Date op.

Matchmaking

Daarnaast begonnen mensen aan Heleen te vragen of ze ook persoonlijke en kwalitatieve ontmoetingen kon regelen. En dit bracht haar bij haar tweede bedrijf, Ciao Matchmaking. “Er is een bepaalde groep van mensen die iets veeleisender zijn, en voor die mensen kan het interessanter zijn om direct iemand voor te stellen waaraan al een bepaalde selectie vooraf is gebeurd.” Volgens Heleen is voor die mensen een ontmoeting van 1 à 2 uur op een rustige manier beter dan op een event, waar het er allemaal wat sneller aan toegaat.

How to become a matchmaker en het vinden van de perfecte match

“Het belangrijkste is een heel goed buikgevoel.” Vooral de zin en energie om altijd goed te luisteren naar mensen, klinkt het bij Heleen. “Als matchmaker moet je de verwachtingen van beide personen heel goed kunnen inschatten en in evenwicht brengen.”

We vroegen ons af: “wat maakt een goede match?”. Volgens Heleen is dit gebaseerd op ons buikgevoel. “Je goed voelen bij iemand en dat je merkt van wij zitten op dezelfde lijn.” Ze moeten daarom niet al dezelfde interesses hebben. 100% matchen bestaat niet, maar “het gaat om het vinden van wij zoals Bonnie en Clyde, wij tegen de wereld”.

De landsgrenzen over en verder groeien

Heleen is met Dare to Date ook aan het internationaliseren. Ze zitten in Nederland en begin 2020 werden ook drie events georganiseerd in de VS. “Voor Amerikanen is daten normaal, maar hier in Vlaanderen merk je toch wel een bepaalde terughoudendheid bij de mensen.”

“Wat zijn nu de plannen voor jouw bedrijf?” Enerzijds wil ze met Matchmaking nog rustig verder groeien, maar dat moet niet te groot worden omdat ze daar echt kwaliteit wil bewaken. Terwijl ze met Dare to Date wel grote plannen heeft om nog verder in Nederland te groeien, en vooral Amerika wil veroveren.

Tips uit deze episode:

  • Tip 1: trek je niet aan van wat anderen vinden, want die mening is vaak op niets gebaseerd en je verliest daar zoveel tijd mee die je eigenlijk beter kan investeren in je bedrijf.
  • Tip 2: een goede match is gebaseerd op ons buikgevoel: “je goed voelen bij iemand en merken dat je op dezelfde lijn zit.”
  • Tip 3: gewoon doen: “je hebt een idee, je wil iets doen of je wil iets veranderen, probeer het gewoon.”

Luister hier naar de aflevering met Heleen Van Oost…

Meer afleveringen beluisteren? Ontdek hier het overzicht.

Auteur: Hanneke Devos

Beluister Wat Zij Wil

Voor nieuws en updates, volg ons!

In samenwerking met

 

© 2024 Wat Zij Wil