Aflevering #21: Farah El Bastani, styliste, over nee leren zeggen en de kracht van TV als medium

17 februari 2021

In deze allereerste aflevering van het gloednieuwe seizoen van Wat Zij Wil mag styliste Farah El Bastani de spits afbijten. Ze kleedde reeds honderden bekende mensen (denk maar aan Blanche, Ella Leyers, en Baloji) voor onder andere tv-programma’s, videoclips, optredens, kortfilms … en won in 2017 de MTV award voor styling. In deze episode heeft ze het over hoe de tv als medium deuren voor haar heeft geopend, hoe belangrijk het is om prioriteiten te stellen en af en toe nee te leren zeggen, en geeft ze een belangrijk advies mee: ‘be patient’. 

“Mensen associëren geduld met niets doen: je moet blijven werken, maar geduld is eerder voor jezelf, naar jezelf toe, je moet vertrouwen hebben in je eigen talent, werkethiek en discipline.”

Van hobby naar hoofdberoep

Farah El Bastani begon als modeblogster samen met haar zus Hanan toen ze nog Rechten studeerde aan de Universiteit van Antwerpen. Omdat het zussen waren met Marokkaanse routs werd de blog vrij snel gespot en opende er een nieuwe wereld voor Farah. Een wereld die ze totaal niet kende, maar die haar wel énorm fascineerde. “Het uitbouwen van een portfolio en het aangaan van samenwerkingen met anderen heeft ervoor gezorgd dat de visibiliteit groeide, en zo was er opeens op een dag een klant die mij wou betalen”.

Vandaag neemt Farah de styling van heel wat projecten voor haar rekening. De styling van Blanche voor het Eurovisie Songfestival in 2017 was voor haar hét hoogtepunt. “Ik werd gevraagd om te komen praten over Blanche en haar jurk tijdens het tv-programma Van Gils en Gasten. Mijn naam was opeens overal en ik werd continu gebeld. Het is dan ook vanaf dat moment dat ik besliste om volledig zelfstandig te worden, in plaats van nog parttime in de retail”.

Noodgedwongen nee leren zeggen en geduld hebben

“In het begin heb ik mezelf vaak onderschat en was ik soms bang zonder reden, maar die angst is ook belangrijk om jezelf niet te overschatten en té snel in het diepe te springen en grote projecten aan te nemen, die je eigenlijk niet aankan.” Dat is ook iets wat Farah leerde. Ze noemt zichzelf een ‘people pleaser’ en reageerde vaak té snel en té enthousiast waardoor ze zichzelf forceerde. Ook Corona gaf haar een moment van bezinning: “ik besefte dat het soms too much was en heb geleerd dat je af en toe pauzes moet nemen en aan jezelf denken door prioriteiten te stellen.”

Een belangrijk advies dat Farah geeft aan de mensen die in de mode willen gaan is om geduld te hebben. “We worden continu geprikkeld door andere mensen die succesvol zijn en we willen ons daaraan spiegelen, maar je mag jezelf niet constant vergelijken met anderen. Je moet blijven focussen op jezelf en daarin je energie steken.”

Misconceptie: het is niet enkel shoppen

Styliste zijn is veel breder dan enkel smaak hebben. “Het gaat ook om de juiste drive/werkethiek, je organisatie- en researchskills en of je aan people management kan doen.” Dat is ook iets wat veel mensen onderschatten, vertelt Farah in deze episode. “Het ziet er vaak glamoureuzer uit dan het is. Het is niet de hele dag shoppen, maar er gaat ook veel voorbereiding en research aan vooraf, en daar moet ik soms de mensen wel op attent maken, dat die voorbereidingstijd ook wel wat inspanning vergt”.

De Slimste Mens Ter Wereld

De deelname van Ella Leyers aan de Slimste Mens Ter Wereld opende voor Farah ook heel wat deuren. Het grote publiek heeft haar leren kennen en begon het belang in te zien van iemand die mooi gekleed is. Iedereen stelde zich de vraag: ‘wie kiest toch die kleren?’ en ‘wat zal Ella morgen aanhebben?’. “Ik moest vaak in mijn arm knijpen want sindsdien kwamen er heel wat nieuwe opportuniteiten op mijn pad”, vertelt Farah.

Tips uit deze episode:

  • Tip 1: Stel prioriteiten en denk soms eens aan jezelf door het wat rustiger aan te doen: “heb niet continu die visie om heel de tijd te werken en geld te verdienen. Schrijf voor jezelf op waar je naartoe wil gaan, wat je doelen zijn.”
  • Tip 2: Heb geduld en vergelijk jezelf niet constant met anderen: “focus op je eigen werk, en dan ga je er veel uithalen.”
  • Tip 3: Het is een proces van lifelong learning: “dat is de enige manier om vooruit te geraken en te groeien.”

Luister hier naar de aflevering met Farah El Bastani…

Meer afleveringen beluisteren? Ontdek hier het overzicht.

Auteur: Romy Vanden Brande

Beluister Wat Zij Wil

Voor nieuws en updates, volg ons!

In samenwerking met

 

© 2024 Wat Zij Wil