Aflevering #20: Hanan Challouki blikt terug op het eerste seizoen van Wat Zij Wil

12 februari 2021

In deze aflevering blikken we samen met Hanan Challouki, host van Wat Zij Wil terug op het eerste seizoen. Tijdens de coronaperiode kreeg Hanan het idee om ambitieuze vrouwen aan het woord te laten en vooral een podcast creëren die een bron van inspiratie kon zijn voor andere vrouwen. Ze neemt ons mee in haar verhaal over hoe het was om deze podcast te maken en welke vijf adviezen haar het meest zijn bijgebleven.

“Wat Zij Wil is voor mij iets heel persoonlijks, ik ben zelf het afgelopen halfjaar door heel veel transities gegaan.”

Terugblik

Tijdens de coronapandemie werd de podcast opgenomen via een online platform. “De grootste uitdaging hierin was het technische aspect, dat allesbehalve ideaal was”, vertelt Hanan. Maar uiteindelijk was ze heel tevreden van de afwerking en het resultaat van de podcast.

In de eerste plaats is Hanan dankbaar voor de leuke mensen die ze heeft leren kennen en de vele reacties die ze heeft gekregen. “Wat Zij Wil is voor mij iets heel persoonlijks, ik ben zelf het afgelopen halfjaar door heel veel transities gegaan.” Er gebeurde heel veel en dat was voor mij ook de gelegenheid om te reflecteren, licht Hanan toe. De podcast heeft daarin veel betekend. Door advies te krijgen die ze zelf op haar eigen situatie kon toepassen. “Ik heb ook gewoon heel veel bijgeleerd en sommige zaken waren voor mij al heel herkenbaar, maar had ik zelf nooit echt bij stilgestaan.”

Vijf waardevolle adviezen

“Werk aan je zelfvertrouwen”, lijkt misschien heel vanzelfsprekend, maar bleek iets herkenbaars te zijn voor alle vrouwen uit de podcast.  “Wat je ook wil bereiken of wat je wil gaan doen, je gaat er altijd moeten staan”, klinkt het bij Hanan. In de allereerste aflevering met Nadira Azermai, CEO van Scriptbook kwam de naïviteit van een beginnende ondernemer ter sprake. Nadira vertelt dat ze zoveel zelfvertrouwen had en ook een beetje naïef was. Wat voor haar de sleutel was tot heel veel zaken. Ook bij Warda El-Kaddouri uit aflevering 3 kwam dit terug. “Je hebt zelfvertrouwen nodig om prijzen correct in te schatten om te beseffen wat je waard bent en geloof in wat je aan het doen bent”. Toen Hanan pas begonnen was met ondernemen, was zelfvertrouwen regelmatig een issue. Zo werd zelfvertrouwen heel vaak gelinkt aan het imposter syndrome. Wat voor Dalilla Hermans uit aflevering 2 heel herkenbaar was. “Je hebt constant het gevoel dat je door de mand gaat vallen”. En daarbij blijft dat zelfvertrouwen een heel belangrijke sleutel. Hanan gelooft dat je “door ervaring op te doen, meer te doen wat je graag doet en daar nog beter in te worden, je zelfvertrouwen sterker wordt en verdwijnt dat imposter syndrome langzaam”.

Bouw een netwerk uit. We hebben allemaal andere mensen nodig. Toen Hanan begon met ondernemen kende ze niemand. Maar hoe vroeger je eraan begint, hoe meer je eruit kan halen natuurlijk, licht Hanan toe. Warda El-Kaddouri bouwde eerst een netwerk uit als vrijwilliger waardoor ze al best wat mensen kende die met haar konden samenwerken. Charlotte Matthys, founder van NONA Drinks uit aflevering 7 gebruikte LinkedIn om vragen te stellen aan mensen en bouwde zo haar netwerk uit.  Waarom is het zo belangrijk om een netwerk uit te bouwen? Volgens Hanan weet je nooit wie de link kan zijn voor iets dat op je pad kan komen. “Juist daarom moet je een netwerk uitbouwen.” En weet dat mensen er heel open voor staan.

Durf moedig in het leven staan”. Hanan vond dit bij elke vrouw uit de aflevering terug. Bijvoorbeeld Soe Nsuki, comédienne uit aflevering 18 vindt dat je moed moet tonen om ervoor te zorgen dat je achteraf geen spijt kan krijgen. Als je iets niet durft, stel jezelf dan de vraag: “Wat houdt mij tegen?”. Het antwoord is toch vaak niets, vertelt Hanan. “Het is echt belangrijk om af en toe een paar seconden lef te kunnen tonen”.

Wees niet bang voor verandering.” Zowel op professioneel als persoonlijk vlak heeft Hanan de afgelopen vijf jaar veel verandering gekend. “Ik heb mezelf vaak afgevraagd, is dit wel de juiste beslissing geweest”. Uiteindelijk kom je daar wel achter, maar het is zeker niet gemakkelijk om voor totaal iets anders te gaan. In aflevering 4 met coach Murielle Marie verwoordde zij het als: “het is nooit te laat om van gedacht te veranderen”. Kiezen voor iets anders kan heel angstaanjagend zijn, maar het is iets wat heel veel vrouwen nodig hebben om hun doelen te bereiken, klink het bij Hanan. En Jessica De Block noemde het als: “je moet je zeilen durven aanpassen”.

Laat doorzetting je sterkste eigenschap zijn”. Voor Hanan is dit de vijfde en belangrijkste les die ze geleerd heeft, want “doorzettingsvermogen is simpelweg alles”. De vrouwen zijn ergens geraakt doordat ze zich niet hebben laten tegenhouden door andere mensen, negatieve gedachten of elke mogelijke drempel die je maar kan inbeelden. Dalilla Hermans liet zich bijvoorbeeld niet tegenhouden door haters of online trollen op haar pad. Maar even goed Lies Mertens, modeontwerpster die perfect voor een makkelijke weg kon kiezen, zocht manieren om op een duurzame manier haar collectie te maken. Zeker en vast ook Safia Yachou uit aflevering 6 die zo graag een carrière wou in de journalistiek en opmerkingen kreeg over haar Nederlands. Toch is ze blijven doorzetten en bouwde een carrière uit van 10 jaar bij VTM-nieuws. Ook Siham Rahmuni die in anderhalf jaar tijd haar masterdiploma in de rechten heeft behaald, een baby heeft gekregen en de job van CEO bij Quares heeft binnengehaald. Deze vrouwen tonen wat de kracht van doorzetting kan zijn. Wat Hanan juist zo mooi vond in elk verhaal is dat: “door je doelen voor ogen te houden en niet op te geven, laat je zien waartoe je echt in staat bent”.

Het zijn vijf adviezen die je kan meenemen, maar daarnaast zijn er nog zoveel meer wijsheden in alle afleveringen. Dus beluister ze zeker allemaal, het is de moeite waard!

Luister hier naar de aflevering met Hanan Challouki…

Meer afleveringen beluisteren? Ontdek hier het overzicht.

Auteur: Hanneke Devos

Beluister Wat Zij Wil

Voor nieuws en updates, volg ons!

In samenwerking met

 

© 2024 Wat Zij Wil