Aflevering #16: Siham Rahmuni, CEO van Quares, over je eigen kansen creëren

12 januari 2021

In de zestiende aflevering van Wat Zij Wil gaan we in gesprek met Siham Rahmuni, CEO van de vastgoedgroep Quares. Siham startte haar carrière bij Quares als Finance Manager, maar kreeg de ambitie om breder te gaan dan dat financiële verhaal. Om de verbinding met de business te kunnen maken, kroop Siham opnieuw achter de schoolbanken. Die gedrevenheid werd niet alleen beloond met een masterdiploma in de rechten maar ook met een mooie opportuniteit: CEO worden van Quares.

“Als je tegen de muur botst, zet je een stapje achteruit om bij te sturen.”

Vastgoedsector

Op 25-jarige leeftijd startte Siham als Finance Manager bij vastgoedbedrijf Quares. De vastgoedsector is iets wat Siham altijd al aansprak: “Vastgoed is een product waar iedereen behoefte aan heeft, of je nu een particulier of een investeerder bent. Het heeft ook verschillende markten, dus het is heel veelzijdig.” Daarnaast was Siham op zoek naar een sector waarin ze haar leergierigheid kwijt kon. “Ik heb altijd een interesse gehad om bij te leren en de vastgoedsector leek mij daar de geknipte omgeving voor”, vertelt ze. Dat bleek het zeker te zijn. Zo kreeg Siham er na verloop van tijd heel wat verantwoordelijkheden bij en evolueerde ze naar een COF-functie.

Rechten

Aangezien Siham graag verder wilde reiken dan dat financiële verhaal waarmee ze bij Quares begonnen was, besloot ze om de bachelor- en masteropleiding rechten te volgen in avondonderwijs. Een keuze waar het bedrijf volledig achterstond. “Ik heb de luxe om voor een bedrijf te werken dat extra kennis vergaren stimuleert”, licht ze toe. Hoe ze die studie kon combineren met het uitoefenen van een topfunctie? “Er zijn deadlines die je moet halen, maar je richt dat zelf in. Je hebt een bepaalde vrijheid om dingen te combineren”, antwoordt ze. Toch waren het voor Siham vijf pittige jaren waarin er weinig ruimte was voor vrije tijd en privé: “Maar ik heb af en toe het leuke kunnen verbinden met hetgeen dat moest. Studeren deed ik bijvoorbeeld op vakantie.”

CEO

Siham’s engagement en harde werk bij Quares gingen niet onopgemerkt voorbij. Na acht jaar the extra mile te gaan en regelmatig uit haar comfortzone te treden, kreeg ze de kans om CEO te worden van de vastgoedgroep. En die greep ze. Wat volgens Siham belangrijk is als je ergens naartoe wil werken? “Belangrijk is dat je voor jezelf concrete doelen maakt en dat je die doelen ook uitspreekt. Op het moment dat je ze uitspreekt, maak je ze concreet en dan weet je waar je naartoe wil.” Spreek je doelen bovendien niet alleen voor jezelf uit, maar ook naar anderen toe. “Voor de rest is het hard werken, maar vooral werken alsof het voor jezelf is”, vult ze aan. Verder moeten we inzien dat fouten maken bij het leven hoort: “We moeten onze carrière als een soort leerproces zien en als je tegen de muur botst, zet je een stapje achteruit om bij te sturen, maar het hoort bij het leven van bepaalde zaken een keer fout te doen.”

Waardeschaal

Heb jij de ambitie om een bedrijf te leiden? Zorg er dan voor dat je volledig achter de waarden van de organisatie staat. Zo heeft Siham het gevoel dat ze intern alles kwijt kan wat ze wil: “Ik zit niet met zaken die onuitgesproken blijven en dat is heel belangrijk.” Sta je op het punt om te solliciteren voor een bedrijf? Probeer dan voor het gesprek al een connectie te maken met je potentiële leidinggevende. Stel tijdens het gesprek vragen om erachter te komen of de waardeschaal in dezelfde richting buigt. “Ook de werkgever wil graag collega’s en medewerkers die nauw aansluiten bij de waarde die het bedrijf hanteert dus dat is een win-win situatie”, motiveert Siham. Tot slot is het volgens Siham noodzakelijk dat je een omgeving creëert waarin je mensen kan enthousiasmeren en waarin je duidelijkheid brengt over de richting waar het bedrijf naartoe gaat.

Tips uit deze episode

  • Tip 1: Siham is altijd heel duidelijk geweest in wat ze wilde bereiken, maar ze durfde hier ook conversaties over aan te gaan en dat is uiteindelijk wat het verschil kan maken. Dus: spreek je doelen uit, niet alleen voor jezelf, maar ook naar anderen toe. Uiteraard moet je hard werken, maar door je doelen voor ogen te houden weet je waar je naartoe werkt.
  • Tip 2: Daag jezelf uit en treed buiten die comfortzone, net zoals Siham deed bij Quares. Zo leer je constant bij en krijg je de kans om nieuwe skills en talenten te ontdekken. Het is oké om af en toe compleet de mist in te gaan, maar dat kan alleen als je voor iets durft te gaan waar je nog geen meester in bent.
  • Tip 3: Hou steeds je eigen attitude en waarden in het achterhoofd. Ga je solliciteren bij een bedrijf? Zorg er dan voor dat je hier enthousiast over bent en dat je een match voelt met de waarden van het bedrijf. Siham heeft binnen Quares verschillende stappen kunnen zetten omdat het een bedrijf is dat haar waarden deelt. Probeer dus altijd te gaan voor een organisatie die een match is met wie jij bent en waar jij voor staat.

Luister hier naar de aflevering met Siham Rahmuni…

…en ontdek de tips die Siham heeft voor vrouwen die vooruit willen geraken binnen een organisatie. Daarnaast beschrijft ze haar grootste uitdaging tot nu toe en vertelt ze welke gebeurtenis in haar carrière the cherry on the cake was.

Meer afleveringen beluisteren? Ontdek hier het overzicht.

Auteur: Anemoon Van Rompay

Beluister Wat Zij Wil

Voor nieuws en updates, volg ons!

In samenwerking met

 

© 2024 Wat Zij Wil