Aflevering #15: Anne-Catherine Gerets, interieurstyliste, over de schaduwzijde van ondernemen

12 januari 2021

Anne-Catherine Gerets maakte op enkele jaren tijd werk van haar verschillende passies. Ze startte de blog Clo Clo op als een soort uitlaatklep en als een manier om anderen te inspireren. Clo Clo werd een succes en Anne-Catherine ging op zoek naar een manier om van haar passie te kunnen leven. Met behulp van een ondernemingstraject richtte ze haar eigen bedrijf Clo Clo Studio op. Anne-Catherine werd gebeten door de ondernemingsmicrobe en jaagde ook haar andere passies na. Naast interieurstyliste is ze nu schrijfster, presentatrice en mede-uitbater van een meubelwinkel. In de vijftiende aflevering van Wat Zij Wil blikt ze niet alleen terug, maar ook vooruit.

“Ik geloof in een rustige en spontane groei.”

Kantelpunt

Anne-Catherine studeerde in 2011 af als vertaalster Nederlands-Frans-Italiaan en besloot om daarna nog een jaar Interieurontwerp te volgen. Hoewel Anne-Catherine die opleiding veel te technisch vond, bracht het haar wel bij haar huidige passie: “Ik besefte dat ik iemand was die meer into decoratie was. Ik hou meer van de styling en de frullekes.” Toen Catherine 25 jaar was, stond ze op een kantelpunt in haar leven. “Ik was nog redelijk jong om te ondernemen, maar ik wist dat als ik iets wilde doen met mijn leven dat ik het op dat moment moest waarmaken”, vertelt ze. Anne-Catherine startte haar blog Clo Clo op als een uitklaatklep, als een manier om te praten over de dingen die haar interesseren zoals interieur en design. Het lezersaantal van haar blog nam snel toe en met behulp van het ondernemingstraject van BAAS vond ze een manier om van haar passie te kunnen leven: “In 2015 heb ik mijn eigen bedrijf Clo Clo Studio gestart. Dat is een verlengstuk van mijn blog, maar daar kan ik geld mee verdienen.”

Spontane groei

Anne-Catherine liet Clo Clo Studio organisch groeien en die aanpak typeert haar nog steeds: “Je moet soms eerst klein beginnen, je moet eerst kunnen wandelen vooraleer je kan lopen. Ik geloof in een rustige en spontane groei.” In 2015 telde Clo Clo Studio twee klanten, maar na verloop van tijd wist Anne-Catherine met haar bedrijf ook grotere spelers binnen te halen. “Ik begon workshops te geven, ik begon voor een aantal magazines te schrijven, ik deed opdrachten voor interieurwinkels en bedrijven”, licht ze toe. Ook de blog die ze naast haar bedrijf runde, werd steeds populairder. Anne-Catherine zag die populariteit niet alleen als een boost voor haar business, maar ook als een kans om nog meer mensen te inspireren. “Dat was ook de reden waarom ik met mijn blog was begonnen. Ik wilde altijd al mensen inspireren. Wie naar mijn Instagram gaat, moet leuke dingen kunnen zien en moet inspiratie kunnen opdoen op het vlak van interieur en andere toffe zaken.”

Een droom

In 2016 vond Anne-Catherine de liefde tijdens haar werk. Ze werd verliefd op de man die ze als freelancer zou ondersteunen bij de opstart van zijn meubelwinkel. De zaken die Anne-Catherine deed voor de winkel vielen ook nog eens binnen haar kunnen, takenpakket en passie. “Ik kon winkelcollecties uitkiezen, ik kon bepalen hoe de winkel er uit ging zien. Natuurlijk was dat een droom.” Mee in dat verhaal stappen was voor haar een volgende stap: “Ik ben nu mede-eigenaar van de winkel. Vijftig procent van wat er in de winkel moet gebeuren, doe ik. Veel daarvan heeft nog steeds te maken met mijn passie, maar er komt ook van alles bij kijken wat minder leuk is.” Die schaduwzijde van het ondernemen probeert Anne-Catherine zo goed mogelijk te relativeren. Voor de ene is het financiële gedeelte een leuk aspect, voor de andere is het een verplicht nummer.  Daarom is het volgens Anne-Catherine belangrijk dat een persoon altijd de juiste positie bekleedt. “Als het bedrijf groeit, moet je mensen op de juiste plaats zetten zodat alles efficiënt verloopt en iedereen gelukkig is.”

Bucketlist

Sinds kort is Anne-Catherine ook te zien als presentatrice in het televisieprogramma Wonen. “Ik wou dat altijd al heel graag doen en ben niet schuw voor een beetje zelfpromotie”, verklaart ze. Dat Anne-Catherine een powervrouw is die al veel doelen heeft kunnen bereiken, kan je gerust zeggen. Toch heeft ze nog vele andere ambities. “Ik heb een hele waslijst aan dingen die ik graag zou willen doen. Dat zijn zo veel dingen dat ik er zelf een notitielijst van heb gemaakt op mijn gsm, een soort bucketlist die ik kan afvinken.” Wat zoal in dat lijstje staat? Een pop-up-shop openen volgende zomer, een make-over programma presenteren, een eigen collectie met interieurartikelen maken… “Er zijn een hele hoop ideeën zijn die je zelf kan waarmaken, waarvoor je gewoon goesting nodig hebt en die zin in ondernemen”, geeft Anne-Catherine daarbij mee. Maar je moet ook eerlijk zijn tegenover jezelf en weten dat een dag maar vierentwintig uur telt. Of we vat hebben op alles wat er rondom ons gebeurt? Nee. Anne-Catherine benadrukt dat er altijd factoren zullen zijn die je niet kan beïnvloeden: “Sommige dingen moeten op het juiste moment gebeuren. Je hebt nooit alle touwtjes in handen.”

Tips uit deze episode

  • Tip 1: Er komt veel meer kijken bij ondernemen dan gewoon doen wat je leuk vindt. Administratie en financiën kunnen voor heel wat mensen een drempel zijn en dat ervaarde Anne-Catherine ook. Ze ontdekte dat je niet alles zelf hoeft te doen, dat je bepaalde zaken best kan uitbesteden. Als het financieel haalbaar is, is het veel efficiënter om mensen te zoeken die deze taken kunnen overnemen of om samen te werken met anderen. Zo kan jij je talenten inzetten waar nodig en doen anderen dat ook.
  • Tip 2: Anne-Catherine smijt zich volledig voor nieuwe kansen, maar weet ook dat daar een limiet op zit. Heel wat creatievelingen willen hun ideeën en concepten verkopen, maar geven te snel te veel weg. Het is heel jammer wanneer je je tijd en energie investeert in een voorstel om daarna te ontdekken dat het op een dood spoor eindigt. Zoek dus voor jezelf een manier om te tonen wat je kan zonder al je ideeën volledig prijs te geven of uit te werken.
  • Tip 3: Als je heel veel passies hebt, kan het moeilijk zijn om dat ene ding te kiezen waar je werk van wil maken. Anne-Catherine haar oplossing hiervoor: lijstjes maken! Anne-Catherine maakt lijstjes van haar ideeën en telt de stappen die nodig zijn om ze te realiseren. Dat laat haar toe om de haalbaarheid van elk idee te bepalen. Uiteindelijk kiest ze een idee dat ze leuk vindt en waarbij groei nog mogelijk is. Door passie te verbinden met haalbaarheid maak je ondernemen laagdrempelig en kan je iets doen met je ideeën zonder veel druk te leggen op jezelf.

Luister hier naar de aflevering met Anne-Catherine Gerets…

…waarin Anne-Catherine vertelt hoe het is om een winkel uit te baten met je echtgenoot. Ook ontdek je wat ervoor nodig is om interieurstyliste te worden. Tot slot geeft Anne-Catherine mee hoe je als beginnende ondernemer een vliegende start kan maken.

Meer afleveringen beluisteren? Ontdek hier het overzicht.

Auteur: Anemoon Van Rompay

Beluister Wat Zij Wil

Voor nieuws en updates, volg ons!

In samenwerking met

 

© 2024 Wat Zij Wil