Aflevering #14: Ama Koranteng-Kumi, oprichtster Bloei & Groei, over rust vinden in de alledaagse chaos

12 januari 2021

In de veertiende aflevering van Wat Zij Wil is Ama Koranteng-Kumi aan het woord. Ama groeide op in een strenge omgeving en was altijd op zoek naar een safe space voor zichzelf en de vrouwen om haar heen. Ama zag hoeveel kracht de natuur bracht en besloot om zelf een groene plek te creëren waarin vrouwen tot bloei kunnen komen. De stadstuinen van Bloei & Groei werden al snel een ontmoetingsplek voor vrouwen die op zoek zijn naar de rust in een maatschappij waarin we op alle fronten ons best willen doen.

“Als kind was ik altijd erg op zoek naar die safe space voor mezelf, maar ook voor de vrouwen om mij heen.”

Wilskracht

Ama werd geboren in Ghana en groeide op in een autoritaire omgeving waarin haar kijk als jonge vrouw er weinig aan toe deed. Dat maakte het voor Ama lastig om voor zichzelf op te komen en die wilskracht te tonen. Maar die zwakte wist Ama om te buigen in een sterkte. Zo koos ze voor een carrièrepad waarmee ze anderen in staat stelde om die wilskracht bij zichzelf aan te boren. Haar eerste werkervaring deed Ama op bij Microsoft in Nederland. Als stagiair MVO bracht ze bewoners in kwetsbare woonwijken ICT-vaardigheden bij. “Het is heel erg mooi om tijdens zo’n project te zien hoe bewoners tot groei komen, hoe mensen nieuwe skills leren, er is toen een nieuwe wereld voor mij opengegaan”, vertelt ze.

Eigen dromen

Nadat Ama het Microsoftverhaal achter zich had gelaten, rolde ze het bedrijfsleven in. Ze managede het ene project na het andere, maar voelde dat ze niet helemaal op haar plek zat. Daardoor besloot ze terug te keren naar de schoolbanken voor de opleiding Genderstudies. Tijdens haar laatste jaar vielen uiteindelijk alle puzzelstukjes in elkaar: “Het kriebelde altijd bij mij om mijn eigen dromen en projecten tot leven te brengen. In 2014 tijdens mijn afstudeeronderzoek in Amsterdam-Zuidoost, kwam het zaadje van Bloei & Groei – dat al veel eerder was geplant – tot groei. Toen zijn we met onze eerste tuin begonnen.” Inmiddels zijn er in Nederland vier Bloei & Groei stadstuinen te vinden.

Stadstuinen van Bloei & Groei

Ama omschrijft de stadstuinen van Bloei & Groei als groene oases waar je als vrouw tot rust komt, waar je terechtkan als je de alledaagse drukte even wil ontvluchten: “We leven in een enorme stressmaatschappij waarin heel veel gebroken mensen zijn. Wat wij met Bloei & Groei willen doen, is je die ruimte geven om te herstellen en te helen.” Die balans terugvinden doe je bovendien niet alleen. De tuinen van Bloei & Groei zijn plaatsen waar je aan jezelf kan bouwen door in verbinding te gaan met andere vrouwen en de natuur. Met dit project hoopt Ama ook dat iedereen beseft hoe hard we de natuur nodig hebben. “Het is belangrijk om anders te gaan denken over hoe we met elkaar leven en hoe we leven ten opzichte van de natuur”, benadrukt ze.

Milder

Naast tijd doorbrengen in de natuur, zijn er nog tal van andere manieren om wat meer rust in je leven te brengen. Zo raadt Ama aan om door de dag heen kleine rustmomenten in te plannen. Ook moedigt Ama aan om te durven kiezen in het leven: “Soms wil en kan je zo veel in je leven en dat is fantastisch. Maar wat mij enorm veel rust heeft gebracht is die focus, is die tijd om te ontdekken wat je drijfveren zijn en waar je jouw energie in wil steken.” Durven kiezen betekent ‘nee’ zeggen. Durf dan ook ‘nee’ te zeggen, dingen te laten vallen en andere om hulp vragen. Alleen zo kan je ruimte creëren in je agenda. Tot slot moeten we volgens Ama leren accepteren dat we niet op alle fronten ons best kunnen doen: “Wees een beetje milder voor jezelf. Het hoeft allemaal niet zo perfect te zijn.”

Tips uit deze episode

  • Tip 1: Er is veel meer aandacht nodig voor het creëren van mentale ruimte. De tip van Ama luidt: bouw gedurende de hele dag verschillende rustmomenten in. Een rustmoment kan iets heel ergs klein zijn, zoals bijvoorbeeld een ochtendritueel. Ze zeggen niet voor niets “Goed begonnen, is half gewonnen.” Na een tijdje zal je ook merken dat het inplannen van deze rustmomenten vanzelf een gewoonte wordt.
  • Tip 2: We streven massaal naar een goede balans tussen werk en privé, maar dat is niet altijd zo eenvoudig. Volgens Ama gaat het vaak mis omdat we op te veel fronten te hard ons best willen doen. We willen de beste mama zijn, de meest ambitieuze collega, een geweldige ondernemer, de ideale huisvrouw, en ga zo maar door… De constante drang naar perfectionisme is iets wat ongezond is en wat we moeten leren loslaten.
  • Tip 3: ‘Nee’. Het is een klein woordje dat we moeilijk over onze lippen krijgen. Maar leer ‘nee’ zeggen en durf tijd te nemen voor jezelf. Het idee dat je altijd ‘ja’ moet zeggen op alles en iedereen zorgt ervoor dat je mentaal overbelast geraakt. Vaak zeg je ‘ja’ om anderen te plezieren, maar luister je dan nog wel naar jezelf? Ama is hier al lang geleden mee gestopt en creëerde op die manier veel meer ruimte voor zichzelf. ‘Nee’ leren zeggen is iets wat niet iedereen even gemakkelijk vindt, maar de resultaten zijn absoluut de moeite.

Luister hier naar de aflevering met Ama Koranteng-Kumi…

…en ontdek hoe Ama het klaarspeelde om dat eerste stukje grond voor Bloei & Groei te bemachtigen. Daarnaast kom je te weten waarom er nog steeds een taboe rust op het vragen om hulp. Tot slot verklapt Ama welke superb(l)oeiende plannen er nog in het verschiet liggen voor Bloei & Groei.

Meer afleveringen beluisteren? Ontdek hier het overzicht.

Auteur: Anemoon Van Rompay

Beluister Wat Zij Wil

Voor nieuws en updates, volg ons!

In samenwerking met

 

© 2024 Wat Zij Wil