Aflevering #13: Loubna Khalkhali, journaliste, over een stem geven aan anderen

21 november 2020

Loubna Khalkali merkte al op jonge leeftijd dat er veel thema’s waren die onderbelicht bleven in de media en dat bepaalde vrouwen geen stem kregen. Loubna bleef niet bij de pakken zitten en bouwde in stapjes aan haar ultieme doel: journaliste worden en een stem geven aan vrouwen die niet gehoord worden. Het ontbrak Loubna misschien wel aan een netwerk en journalistieke kennis, maar niet aan een onuitputtend optimisme. Met haar positieve mindset veroverde Loubna een plaats op de buitenlandredactie bij VRT Nieuws. In de dertiende aflevering van Wat Zij Wil vertelt Loubna hoe ze de journalistieke ladder opklom en waarom ze zo positief in het leven staat.

“Je moet ergens beginnen, al is dat heel laag op de ladder.”

Feministe

Loubna ontwikkelde zich vrij snel tot een die hard feministe en stelde de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in haar gemeenschap en daarbuiten geregeld in vraag. Khadija Benguenna, de eerste vrouw met een hoofddoek die nieuwsanker werd van de Arabische zender Al Jazeera, was dan ook een van haar grote rolmodellen. “Ik was het gewoon dat vrouwen met een hoofddoek vaak op de achtergrond bleven, maar Khadija stond daar elke avond het nieuws te presenteren op een zeer sterke manier.”, vertelt Loubna. Daarnaast vestigt Khadija ook de aandacht op kwesties die onderbelicht waren en dat sprak Loubna enorm aan.

Het etiket ‘moslim’

Toen Loubna op school het etiket ‘moslim’ opgeplakt kreeg, besefte ze dat ze eigenlijk bitter weinig wist over de Islam en het Midden-Oosten. Ze wist hoe die ongelijkheid tussen mannen en vrouwen zich in België uitte, maar niet welke vormen dezelfde ongelijkheid aannam in de Arabische wereld. Tijdens haar studie Arabistiek en islamkunde ontdekte ze dat er nog altijd vrouwen zijn in het Midden-Oosten die niet mogen studeren en werken. “Ik was zo verontwaardigd dat vrouwen dat vandaag nog steeds niet kunnen en ik moest daar iets aan doen”, vertelt Loubna.

Laag op de ladder

“Voor ik bij de VRT begon, was ik op sociale media al taboes aan het doorbreken en meningen aan het verkondigen”, vertelt Loubna. Ze wilde heel graag de journalistiek in stappen, maar wist dat dit lastig zou worden zonder netwerk en de nodige journalistieke ervaring. Daardoor besloot Loubna babystapjes te nemen richting haar droomjob. “Je moet ergens beginnen, al is dat heel laag op de ladder”, zegt ze. Dankzij haar job als integratieconsulent leerde Loubna gesprekken voeren, iets wat essentieel is als journalist. En toen ze als eindredacteur bij Mvslim werkte, raakte ze er volledig van overtuigd dat het journalistieke leven voor haar was weggelegd.

Self-fulfilling prophecy

Met een rugzak vol ervaring en met een gezonde portie zelfvertrouwen solliciteerde Loubna bij VRT Nieuws. Loubna werd aangenomen en mocht Rudi Vranckx vervoegen op de buitenlandredactie. “Ik was helemaal hyped”, klinkt het wanneer Loubna terugblikt op dat gelukzalige moment. Ze geeft mee dat je bij het najagen van je dromen vooral in jezelf moet blijven geloven: “Alles is een self-fulfilling prophecy. Als je blijft geloven dat iets niet zal lukken, zal dat ook niet lukken.” En heb je het geprobeerd, maar is het niet gelukt? Dan kan je tenminste zeggen dat je het een kans hebt gegeven.

Tips uit deze episode

  • Tip 1: Van kleins af aan droomde Loubna ervan om journaliste te worden, ook al zag ze in België geen vrouwen met een hoofddoek die in de journalistiek zaten. We hebben nog te vaak de neiging om onze dromen weg te lachen of om te denken dat ze onmogelijk zijn. Voor Loubna lag die droom aan het einde van een tunnel waar ze doorheen moest. Door hard te werken, niet op te geven en geduldig te zijn, slaagde Loubna in haar opzet. Haar advies? Wees niet bang om laag op de ladder te beginnen. Het kans soms even duren vooraleer je staat waar je wil staan, maar de aanhouder wint.
  • Tip 2: Loubna is een enorm positieve persoon en gelooft sterk in self-fulfilling prophecy. Ze heeft een positieve mindset waar je veel inspiratie uit kan halen. Zoals ze zelf zegt: “Er is al zo veel negativiteit en verdeeldheid in de wereld en ik wil daar geen deel van uitmaken. Dat levert je bovendien niets op.” Hoe jij die mindset kan beginnen uitbouwen? Focus op het positieve en heb er vertrouwen in dat de obstakels en de tegenslagen die je meemaakt je alleen maar sterker zullen maken.
  • Tip 3: Jezelf vergelijken met anderen op sociale media. Guilty? Je bent niet alleen. Het is iets waar we ons allemaal schuldig aan maken en we lijken ook altijd slechter uit die denkoefening te komen. Wat waardevoller is? Stilstaan bij wat je al hebt, waar je al staat en het pad dat je tot nu toe hebt afgelegd. Dankbaarheid zorgt ervoor dat je veel meer rust kan vinden en ook kan blijven genieten van wat je doet. Zoals Loubna zegt: de reis is zo veel belangrijker dan de eindbestemming.

Luister hier naar de aflevering met Loubna Khalkhali…


…waarin Loubna je vertelt hoe het is om plots het gevoel te hebben dat je een hele groep mensen vertegenwoordigt. Ook ontdek je welke persoon haar constant gestimuleerd heeft om tot het uiterste te gaan.

Meer afleveringen beluisteren? Ontdek hier het overzicht.

Auteur: Anemoon Van Rompay

Beluister Wat Zij Wil

Voor nieuws en updates, volg ons!

In samenwerking met

 

© 2024 Wat Zij Wil