Aflevering #11: Anisa Spiessens, founder van To Remember, over personal branding

21 november 2020

Anisa Spiessens groeide op in een nest van zelfstandigen en het ondernemen werd haar dus met de paplepel ingegeven. Na haar studie Grafische en Digitale Media ging ze voltijds aan de slag voor haar creatieve studio To Remember. Onder deze studio brengt ze tal van activiteiten onder, waaronder het maken van huwelijksuitnodigingen. Hoe het is om in de huwelijksindustrie te werken? En hoe Anisa omging met de vrees om zichzelf en haar werk op sociale media te promoten? Dat vertelt ze je in de elfde aflevering van Wat Zij Wil.

“Omring jezelf met mensen die in jou geloven.”

Schoolbanken

Al vanop de schoolbanken droomde Anisa ervan om ooit haar eigen zaak op te starten. Welke richting Anisa na het middelbaar uit zou gaan? Dat bleef voor haar lang een raadsel. Voor de leerkrachten en klasgenoten van Anisa was het heel duidelijk waar haar talenten lagen. Zo waren zij telkens aangenaam verrast over de look and feel van Anisa’s presentaties. Hun lovende woorden waren voor Anisa de trigger om Grafische en Digitale Media te studeren.

Huwelijken

Anisa behaalde haar diploma en nam de dappere beslissing om meteen te ondernemen in hoofdberoep. Omdat ze van kleins af aan gefascineerd was door alles wat met huwelijken te maken had, kriebelde het om iets te betekenen voor deze industrie. Zo gezegd, zo gedaan. Anisa richtte de creatieve studio To Remember op. Een studio waarmee ze al drie jaar lang uitnodigingen maakt voor huwelijken en andere memorabele momenten. Daarnaast is ze als freelancer actief en verzorgt ze de branding en logo’s van verschillende merken.

Netwerk Atelier

Toen Anisa vier maand aan het ondernemen was, realiseerde ze zich dat ze niemand uit dezelfde business kende. Daarom wilde ze een gelegenheid creëren die verschillende creatieve ondernemers zou samenbrengen en die ook haar vele passies zou weerspiegelen. Onder het motto van “Elke gelegenheid is goed genoeg voor een feestje” organiseerde ze het Netwerk Atelier. “Het Netwerk Atelier moest een kleinschalig en intiem event worden waarbij vrouwelijke ondernemers geen schrik zouden hebben om te komen”, vertelt Anisa. In die opzet slaagde ze ook, de inschrijvingen kwamen massaal binnen en het event was meteen uitverkocht. Door het grote succes besloot Anisa om aan het Netwerk Atelier een vervolg te breien.

Stapjes

Anisa is van veel markten thuis. Wanneer je haar Instagram of website bezoekt, vindt ze het wel belangrijk dat je in één oogopslag kan zien waar ze mee bezig is. Sinds kort laat ze ook haar volgers op sociale media een kijkje nemen in haar persoonlijke leven, iets waar ze vroeger angstig tegenover stond. Met behulp van een coach kreeg ze meer zelfvertrouwen en durfde ze het aan om zichzelf te laten zien. Hoe ze dat aanpakte? “Ik heb het in stapjes gedaan, het begon eerst met foto’s van mezelf”, verklaart Anisa. Zet jij binnenkort in op je online aanwezigheid? Dan raadt Anisa je aan om het persoonlijk aan te pakken en om constant jezelf te blijven: “Ik heb geleerd om te blijven vechten en te aanvaarden wie ik ben. Om zowel je positieve als negatieve kanten te laten zien en dat als een belangrijk element te gebruiken in je bedrijf.”

Tips uit deze episode

  • Tip 1: Anisa zette na haar studies de stap naar het ondernemen en ging meteen in hoofdberoep. Ze was zich bewust van het risico, maar wilde volledig voor haar onderneming gaan. Geloof jij heel hard in je merk? Ga dan zeker voor die voltijdse onderneming. Heb je het gevoel dat je iets achter de hand moet hebben? Pols dan eens bij andere bedrijven of je hier en daar als freelancer kan ondersteunen. Het gaf Anisa alvast iets meer financiële ademruimte.
  • Tip 2: Personal branding is essentieel, maar niet altijd zo gemakkelijk als het lijkt. “Jezelf durven verkopen is een ongelofelijke struggle”, geeft Anisa toe. Bij Anisa duurde het even vooraleer ze zichzelf durfde laten zien. Ook omdat ze bang was dat haar hoofddoek de mensen zou afschrikken. Anisa liet beetje bij beetje meer van zichzelf zien. Ze gooide foto’s van zichzelf online, vooraleer ze haar stem deelde of volledig in beeld kwam. Heb je wat last van sociale mediavrees? Dan raadt Anisa je aan om het zoals zij stapsgewijs aan te pakken.
  • Tip 3: Anisa geeft mee dat een gebrek aan zelfvertrouwen haar ook parten heeft gespeeld. Ze nam een coach onder de arm en leerde zichzelf aanvaarden zoals ze is. Hoe jij je zelfvertrouwen een boost kan geven? Omring jezelf met mensen die in jou geloven. Als je de neiging hebt om je werk of talent te minimaliseren, zorg er dan voor dat je kan aankloppen bij personen die je verder kunnen brengen.

Luister hier naar de aflevering met Anisa Spiessens…


…en ontdek hoe een werkdag van Anisa eruitziet. Verder kom je te weten wie Anisa’s steunpilaren zijn en waarom het niet helpt om bedrijven uit dezelfde branche als concurrenten te zien.

Meer afleveringen beluisteren? Ontdek hier het overzicht.

Auteur: Anemoon Van Rompay

Beluister Wat Zij Wil

Voor nieuws en updates, volg ons!

In samenwerking met

 

© 2024 Wat Zij Wil