Aflevering #12: FastForwardAmy, online business coach, over onze relatie met geld

21 november 2020

In de twaalfde aflevering van Wat Zij Wil gaan we in gesprek met Amy Vandeputte. Amy raakte gedurende haar eerste jaar aan de universiteit gefascineerd door alles wat met fitness te maken had. Onder de naam FastForwardAmy besloot ze de slimme en sportieve shortcuts die ze voor zichzelf toepaste, te delen met andere vrouwen. Haar fitness coaching werd een booming business en ze ontdekte dat haar klantenbestand vooral uit ondernemende vrouwen bestond. Ze groeide mee met haar klanten en maakte de switch naar business coach. Vandaag helpt Amy vrouwen met hun online personal branding, social media marketing en het schalen van hun business.

“We kijken alleen naar wat we eventueel zouden kunnen verliezen.”

Fitness

Toen Amy aan haar studie Handelsingenieur begon, raakte ze geïnteresseerd in fitness en voeding. Ze verslond het ene fitnessartikel na het andere en leerde heel wat bij over haar lichaam. Amy wist dat er veel vrouwen waren die met hun lichaam worstelden en wilden hen graag helpen. Niet veel later startte Amy met het geven van fitness coaching. Haar hobby liep uit de hand en werd in een mum van tijd een goed draaiende onderneming. Amy merkte op dat het merendeel van haar klanten ondernemers waren. “Bij al die vrouwen was het gebrek aan zelfvertrouwen een terugkerend patroon en business bestaat ook voor 80% uit mindset”, besloot Amy.

Business coach

Met dat nieuwe perspectief maakte Amy de switch naar business coach. Hoewel het voor Amy moeilijk was om het fitnessverhaal af te sluiten, wist ze dat dit pad beter bij haar paste. Zo had ze het gevoel voor ondernemen al heel vroeg in de vingers. “Toen ik tien jaar was, maakte ik juwelen en verkocht ik die”, licht Amy toe. Op die leeftijd stapte Amy zonder schroom af op de uitbaatster van het parelwinkeltje om te vragen wat haar marges waren. Daarnaast is er volgens Amy niet veel aan haar coaching veranderd: “Ik kan nog steeds hetzelfde soort vrouwen helpen want het draait vooral over zelfvertrouwen. En als je emotioneel eet omdat je geen zelfvertrouwen hebt, zet je waarschijnlijk je prijzen ook niet juist. Dat is allemaal aan elkaar gelinkt.”

Geld en prijszetting

In haar coaching praat Amy dan ook veel over geld en prijszetting, wat niet altijd bij iedereen in goede aarde valt. “Veel mensen zeggen dat geld slecht en moeilijk is en dat je er hard voor moet werken”, legt Amy uit. Toch kan het heel veel veranderen als je dieper ingaat op jouw relatie en taal met geld. “Je moet weten dat geld een vorm van energie is en als je niet juist gecompenseerd wordt voor je tijd geraak je uit balans”, vertelt Amy. De juiste prijs zetten is cruciaal voor jezelf en je business. Maar daar is, net zoals bij je product of dienst verkopen, wat lef voor nodig.

Fear of not achieving it

Op het moment dat Amy startte met haar studies, woonde ze alleen. Ze moest een manier vinden om haar huur, voeding en boeken te kunnen betalen. De beslissing om te coachen, was snel genomen. “Ik had geen optie, ik had niets meer te verliezen”, klinkt het. Bij Amy was de fear of not achieving it, groter dan de fear of failure. Die angst om het niet te bereiken, is volgens Amy iets wat veel mensen onvoldoende voelen. “Je bent als mens geprogrammeerd om het pijnlijker te vinden om iets te verliezen dan om iets te winnen”, verklaart Amy. Als je een bedrijf opstart, kom dan effectief die zetel uit. Overnight success, instant rijk worden, een werkweek van vier uur… Het zijn termen waar weinig waarheid achter schuilt. Passief geld verdienen is volgens Amy wel mogelijk, maar dat gebeurt zeker niet van de ene dag op de andere.

Tips uit deze episode

  • Tip 1: Overnight succes bestaat niet. Veel mensen die starten met een online business geloven dat het hen op een recordtempo een pak geld zal opleveren. Het advies van Amy is duidelijk: de wereld van de online business is toegankelijk, maar weet ook dat het een wereld is waarin je moet knokken. Vraag jezelf eerst af of je bereid bent om de nodige uren aan je business te besteden.
  • Tip 2: Amy is iemand die heel wat taboes doorbreekt als het gaat over geld en prijszetting. Het zijn onderwerpen waar we nu eenmaal niet snel over praten. Daardoor blijft het vaak onduidelijk wat nu eigenlijk de correcte prijzen zijn voor jouw dienst. Amy is een heel directe vrouw. Zij raadt je aan om je tarieven te bereken op basis van je geïnvesteerde tijd en energie. Ben je constant aan het werk, maar kan je op het einde van de maand je rekeningen niet betalen? Dan is het dringend tijd voor een herberekening!
  • Tip 3: Op vlak van time management houdt Amy vast aan het CBA-principe. De ‘C’ staat voor ‘Catch’ en betekent dat je al je to-do’s op dezelfde plaats moet verzamelen. Dat kan op jouw computer, smartphone of in een notebook zijn. Het tweede aspect is ‘Batch’. Dat wil zeggen dat je gelijkaardige activiteiten op dezelfde dag dient in te plannen. Waarom? Verschillende soorten activiteiten en meetings door elkaar plannen kan heel vermoeiend zijn. Door taken te bundelen, kan je veel efficiënter te werk gaan. Tot slot is het belangrijk dat je al je taken ‘Actionable’ maakt. Op die manier is het ook voor je teamgenoten duidelijk wat er precies verwacht wordt.

Luister hier naar de aflevering met FastForwardAmy…


…waarin Amy vertelt wat de grootste fout is die je als ondernemer kan maken. Ook ontdek je welke twee zaken je naast skills, passie en talent nog nodig hebt om een succesvolle en slimme business uit te bouwen.

Meer afleveringen beluisteren? Ontdek hier het overzicht.

Auteur: Anemoon Van Rompay

Beluister Wat Zij Wil

Voor nieuws en updates, volg ons!

In samenwerking met

 

© 2024 Wat Zij Wil