Aflevering #10: Aline Muylaert, co-founder van CitizenLab, over succes en leiderschap

30 september 2020

In 2015 startte Aline samen met haar vriend Citizenlab op als project naast haar studies. Vandaag staat Citizenlab bekend als een bedrijf dat overheden en burgers beter met elkaar laat samenwerken en hiervoor al meerdere awards in de wacht sleepte. In de tiende aflevering van Wat Zij Wil vertelt Aline hoe het is om als bedrijf te groeien, welke eigenschappen een leider moet hebben en hoe ze omgaat met al die titels en awards.

“Een medewerker doen slagen, dat is voor mij echt succes.”

E-democratie software

Vijf jaar geleden zat Aline in Brussel op kot en kreeg ze een idee voor haar buurt. Door de verschillende overheden in Brussel was het communiceren van dit idee aan de gemeente gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dit zette Aline en haar vriend Wietse aan het denken. Met het project CitizenLab wilden ze e-democratie software ontwikkelen. CitizenLab zou een online platform worden dat meer transparantie zou scheppen en burgers inspraak zou geven. Door de grote interesse vanuit tal van gemeenten en steden in hun protoype, besefte Aline en Wietse dat CitizenLab méér dan een project moest worden.

Nieuw team

Met behulp van start-up incubatoren kon CitizenLab uitgroeien tot een succesvol online burgerplatform. En groeien doet het bedrijf nog steeds. Zo breidde CitizenLab op drie maanden tijd uit van 15 naar 25 werknemers. Volgens Aline mag je het aanwerven van een nieuw team zeker niet onderschatten. Het is namelijk een intensieve periode van mensen onboarden, vragen beantwoorden en heel veel geduld hebben… Het is een uitdaging, maar eentje die nu eenmaal bij het ondernemerschap hoort. “Ondernemerschap is enerzijds opportuniteiten spotten en anderzijds bestaat het uit je team, je mensen, je cultuur en een goede manager zijn”, meent Aline.

Een goede leider

Of Aline van zichzelf vindt dat ze een goede manager of leider is? “Ik denk wel dat ik daarin gegroeid ben”, luidt het. In het begin van haar carrière dacht Aline dat ze heel veel zelfvertrouwen moest uitstralen en af en toe hard moest zijn. Met de jaren merkte ze dat dat totaal niet haar leiderschapsstijl was. Nu motiveert Aline haar werknemers om samen met haar aan doelstellingen te werken en geeft ze hen het gevoel dat ze bij haar terecht kunnen met vragen. Wat volgens Aline eigenschappen zijn die een leider zeker moet hebben? Ten eerste moet je als leider transparant zijn over de beslissingen die genomen worden. Verder is kwetsbaarheid tonen erg belangrijk. “Soms moet je tonen dat je het niet weet, dat je er eens doorzit, dat het soms allemaal wat te veel is,” vertelt ze.

Titels

Aline viel met CitizenLab al meermaals in de prijzen, maar beschouwt deze nominaties zeker niet als hét succes. “Een medewerker doen slagen of zien dat nieuwe medewerkers hun eerste deal binnenhalen, dat is voor mij succes”, klinkt het. Wat Aline vooral geleerd heeft, is dat de buitenwereld veel meer aandacht schenkt aan deze titels dan zijzelf. Heeft een bedrijf een award binnengehaald? Dan denk je vaak dat ze goed bezig zijn. Toch staan awards en succesvol zijn niet altijd in directe relatie met elkaar. “Zo heb je bedrijven die het heel goed doen, maar waarvan niemand het eigenlijk weet”, licht Aline toe. Pin je dus niet te veel vast op die externe erkenning en focus op de zaken waar je veel energie uit haalt.

Tips uit deze episode

  • Tip 1: Aline is er echt ingerold. Voor haar was CitizenLab een project naast haar studies, ze dacht dan ook niet meteen dat het platform zou uitgroeien tot een grote onderneming. In tegenstelling tot wat velen denken, hoef je dus geen million dollar idea te hebben om te starten met ondernemen. Vraag jezelf af wat jou intrigeert, wat je graag doet én of je daar nieuwe opportuniteiten aan kan verbinden.
  • Tip 2: Het verhaal van Aline is apart omdat ze haar onderneming samen met haar vriend is opgestart. Haar raad is zeker waardevol: Als je overweegt om een zaak te starten met je partner, zorg er dan voor dat je relatie echt goed zit en sterk genoeg is. In elke onderneming zijn er veel hoogte- en dieptepunten en als je die dan ook allebei mee naar huis neemt, is dat niet gemakkelijk. Denk dus goed na of het een avontuur is waar jouw relatie klaar voor is.
  • Tip 3: Aline vertelt dat het winnen van prijzen waarschijnlijk meer betekent voor anderen dan voor jou. Soms kan het voor de ogen van de buitenwereld supergoed gaan met je business, terwijl je als ondernemer helemaal niet goed in je vel zit. Bij het definiëren van succes moet je dus in de eerste plaats een onderscheid maken tussen wat belangrijk is voor een ander en wat jou gelukkig maakt.

Luister hier naar de aflevering met Aline Muylaert…


…waarin Aline vertelt hoe de groei van CitizenLab haar rol binnen het bedrijf helemaal veranderde. Ook kom je te weten waarom je een balans moet vinden tussen snelheid en kwaliteit. Tot slot geeft Aline mee wat ze precies doet als er een specifieke uitdaging op haar pad komt.

Meer afleveringen beluisteren? Ontdek hier het overzicht.

Auteur: Anemoon Van Rompay

Beluister Wat Zij Wil

Voor nieuws en updates, volg ons!

In samenwerking met

 

© 2024 Wat Zij Wil